Protestaktion mot Ungerns medielag

2:14 min

Ungerns premiärminister Viktor Orbán blev i dag hårt kritiserad av EU-parlamentet för sin nya medielag. När han skulle tala om Ungerns program som ny EU-ordförande ställde sig hela parlamentets gröna partigrupp upp. Politikerna hade tejpat för sina munnar och viftade med affischer som talade om "censur".

EU-parlamentets talman Jerzy Buzek stoppade snabbt den gröna partigruppens demonstration, som störde den ungerske premiärministerns tal här i Strasbourg.

Men Miljöpartiets Carl Schlyter tycker det är högst motiverat att demonstrera mot medielagen med förtejpad mun.

– Det är inte lätt att yttra sina demokratiska rättigheter på det här sättet, det kan jag garantera. Men det är så här situationen kommer att bli i Ungern, säger Carl Schlyter.

Om du tar bort tejpbiten från munnen – varför denna demonstration?

– Det är Ungern som tar över ordförandeskapet i EU nu och vi i den gröna gruppen har bestämt oss för att visa att reglering av media, på ett helt odemokratiskt sätt, är något som vi inte kan acceptera.

Krav om att dra tillbaka Ungerns medielag kom i dag även från till exempel socialdemokrater och liberaler i EU-parlamentet.

Enligt medielagen i Ungern ska en regeringstillsatt myndighet granska landets medier.

Premiärminister Viktor Orbán tillbakavisade i dag uppgiften om att till exempel en tv-station kan dömas till miljonböter för rapportering som bedöms som "politiskt obalanserad". Det är en missuppfattning, sa Orbán.

Men EU:s IT-kommissionär Neelie Kroes sa i måndags att den ungerska medielagen är "otillfredsställande" och att den troligen bryter mot EU:s lagstiftning, bland annat direktivet om audiovisuella medier.

Carl Schlyter tror att kritiken kommer leda till att Orbán måste ändra lagen.

– Om vi inte är ensamma i vår protest, utan svenska regeringen och andra regeringar visar att varken parlamentet eller ministrarna accepterar den här typen av begränsningar av fri- och rättigheter i Europa så kommer han till slut att tvingas ändra den här lagen. Gör han inte det så är det enda som återstår att kommissionen drar honom inför domstol. Vill de vara kvar i EU så måste de respektera domstolens beslut, säger Carl Schlyter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista