Särskilda vårdcentraler för hemlösa

Hemlösa har ofta svårt i sina kontakter med hälso- och sjukvården, och på flera håll finns nu planer på att starta särskilda vårdcentraler enbart för hemlösa.

I Västmanlands läns landsting finns diskussionen om att hemlösa missbrukare ska få en egen läkarmottagning. Och det skulle behövas, tycker Elisabeth Norlin Mellgren, avdelningschef på akutmottagningen på Centrallasarettet i Västerås: 

– Jag tycker att den här gruppen ska ha någonstans att gå till för att få vård, där det finns läkare, sjuksköterskor eller annan personal, och att de känner ett förtroende för den gruppen som ska vårda dem, säger hon.

Vågar inte gå till läkare
I den vanliga primärvården, alltså på vårdcentralerna, är hemlösa missbrukare ett ovanligt inslag. Många hemlösa drar sig för att söka vård, även om de egentligen skulle behöva det.

Signhild Nordén arbetar med hemlösa inom Citykyrkan i Västerås. Hon har mött hemlösa som försöker bota sig själva hellre än att söka hjälp. 

– Jag har ju sett killar som har skurit sig själva i benen för att ta bort infektionerna för att de inte vill gå till läkare för att de är rädda. Om de har en tid så blir de nervösa och då dricker de eller tar något annat. Och då är det ju kört, säger Signhild Nordén.

Flera mottagningar på gång
Nu pågår olika satsningar på sjukvård för hemlösa. I Stockholm startades under 2001 en vårdcentral enbart för hemlösa: Hållpunkt Maria. Där finns bland annat läkare, sjuksköterskor, fotvårdsspecialist och tandläkare. En liknande mottagning finns också i Malmö. Även i Uppsala och Enköping planeras husläkarverksamhet för hemlösa.

I Västerås finns liknande idéer. Kristdemokraterna har lämnat motioner i frågan i både kommunen och i Västmanlands landsting.

Rolf Byström är distriktsläkare på Hållpunkt Maria i Stockholm och han tror att det finns ett behov för liknande vårdcentraler för hemlösa på flera håll.

– Jag tror att en mottagning med sköterska, en doktorstjänst som kanske kan delas av olika intresserade läkare, i samarbete med tandvård och fotvård skulle kunna göra jättemycket nytta. Vår ambition är att ge våra patienter ett värdigare liv i den livssituation de lever, säger Rolf Byström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Maria Edlund, SR Västmanland
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".