Sjuksköterska.

Vårdyrkens status ska höjas

Idag, tisdag, lanserar en rad organisationer med Socialstyrelsen i spetsen ett nytt förslag för att avhjälpa bristen på personal inom vård och omsorg. Förslaget kallas Omsorgslyftet och innebär bland annat att man genom utbildning i anslutning till vården ska höja kompetensen och statusen hos vårdyrkena.

– Det viktigaste är att ställa större krav på yrkeskompetens hos personalen, att göra arbete som vårdbiträde, undersköterska, personlig assistent till ett attraktivt yrke, som har så bra arbetsvillkor att personal väljer att jobba i den här branschen och stanna kvar, säger Gert Alaby vid Socialstyrelsen som har varit projektledare.

Få söker vårdutbildningar
Behovet av mer resurser och personal inom äldre- och handikappomsorgen växer stadigt. Ändå är det få som söker till vårdutbildningarna. De är så få att om prognoserna håller kommer det att saknas 200 000 personer i äldrevården och omsorgen år 2015. Därför har regeringen gett nio myndigheter att fundera på lösningar. Idag, tisdag presenteras förslaget, vars huvudpunkt alltså är en storsatsning på vidareutbildning av vårdpersonal.

– Det staten ska bidra med som huvudsaklig insats är ett omsiorgslyft, det vill säga satsa på en utökad yrkesutbildning för området, med en bra finansiering som gör att fler kan delta i den utbildningen, säger Gert Alaby.

Konkret betyder det statliga bidrag till de kommuner som vill utbilda sin vårdpersonal, drygt 900 miljoner kronor per år i fem år.

Högre effektivitet än tidigare
Det här är en modell som prövats tidigare i det så kallade Kunskapslyftet, som inte medförde någon kompetenshöjning i vårdbranschen, enligt Alaby. Men Omsorgslyftet ska bli effektivare.

– Vi tror att det är oerhört viktigt att utbildningen sker ute på arbetsplatserna eller i nära anknytning till arbetsplatserna. Man kanske först ska komma till jobbet, prova på hur det är att jobba i den här branschen och att man sedan jobbar på deltid och studerar jobbar på deltid.

– Dessutom tror jag att det är oerhört viktigt att hela arbetsorganisationen blir sådan att man tar tillvara elevens kunnande så att man också känner att man är värdefull, att man är därför stannar kvar på arbetsplatsen, säger Gert Alaby.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista