Foto: Louise Andrén Meiton/Sveriges Radio.

Svensk ekonomi stark – men Borg ser orosmoln

Tidigare tigerekonomier har kraschat
2:17 min

Sveriges ekonomi fortsätter att vara stark och nu höjer finansminister Anders Borg sin tillväxtprognos och räknar med en BNP-tillväxt på 3,5 – 4 procent i år.

Enligt Anders Borg (M) pratar finansministrar i Europa om Sverige som en ny tigerekonomi. Men det är inte bara bra.

– En del av mina utländska kollegor har valt att använda det, att tala om Sverige som en tigerekonomi. Det talar för att vi också måste vara försiktiga framåt och att vi säkrar att det råder finansiell stabilitet i Sverige, så att vi inte får en banksektor- eller en hushållsupplåning, eller bostadspriser som drar iväg. Det talar för att vi måste fortsätta att reformera Sverige så att vi kan få ner arbetslösheten. Sverige hade god tillväxt förra året och i år och det ser relativt starkt ut när vi blickar framåt. Men vi har ett fortsatt stort behov av att vidta åtgärder för att förstärka produktionsförmågan, säger Anders Borg.

Just nu går Sverige starkt. Finansminister Anders Borg räknar med en tillväxt på 3,5 – 4 procent i år.

Men att bli kallad tigerekonomi är inte bara positivt. De forna tigerekonomierna i Asien kraschlandade, liksom den gröna tigern Irland.

Anders Borg ser flera orosmoln. Arbetslösheten är fortfarande hög, svenska hushåll fortsätter att låna allt mer pengar, och svenska banker fortsätter att expandera utomlands. Det gör Sverige sårbart om det skulle komma ytterligare en finanskris.

Men exakt vad finansminister Anders Borg vill göra åt saken är inte klart, bara att det kommer förändringar under de närmaste åren.

– Det har genomförts åtgärder både vad det gäller belåningstak och nu bankföreningen, att man ska ha amorteringskrav. Vi får se hur det slår igenom. Riksbanken har aviserat en del penningpolitiska åtstramningar som vi får följa. Inom det internationella regelverket håller vi på att se över bankernas kapitaltäckning. Vi ser till exempel att andra länder, som Schweiz, har höjt kapitaltäckningskraven kraftigt. Det är något som vi har anledning att pröva.

Anders Borg öppnar nu också för reformer på arbetsmarknaden.

– Vi bör fundera på om vi kan sänka arbetsgivaravgifterna ytterligare för grupper med svag ställning på arbetsmarknaden. Vi har relativt höga ingångslöner i Sverige. Det är naturligtvis i första hand en fråga för parterna och det är en viktig frågeställning inför den kommande avtalsrörelsen, om fler kan följa Metalls och Verkstadsindustriernas i sina avtal. Det kan också vara aktuellt att pröva om till exempel ungdomar eller invandrare eller äldre arbetskraft, eller personer som har varit arbetslösa länge behöver ytterligare stöd, säger finansminister Anders Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".