Stor oro bland irakier i Sverige

1:59 min

Trots demonstrationer vid flyktingförvar och trots skarpa invändningar från oppositionen, Amnesty och UNHCR tvångsavvisades i dag ett 20-tal irakier från Sverige, sedan de igår fick avslag på sina ansökningar till Europadomstolen om att avvisningarna skulle stoppas. Oron är nu stor bland andra irakier i Sverige.

25-årige Kameran som sitter på flyktingförvaret i Kållered har fått veta att han ska ut ur landet om tre veckor. Han har konverterat till kristendom och är rädd för förföljelser på grund av det i Irak. Nu hungerstrejkar han i ett sista försök att slippa avvisning.

– En muslim som byter religion till kristen, det är jättesvårt. Till hundra procent blir man dödad där. Nu är det åtta dagar som jag inte har ätit och druckit. Jag kan inte åka tillbaka, jag blir dödad där, jag tänker att det är bättre att jag dör här, säger Kameran.

Kristna är utsatta för förföljelser och våld i Irak, men enligt besluten i Europadomstolen räcker det inte med att vara kristen eller att komma från en våldsutsatt provins för att få asyl. Man måste kunna visa att man som individ är utsatt.

Vilket är hopplöst svårt, säger Sandra Ahlqvist som demonstrerade utanför flyktingförvaret i Märsta i natt, där de 20 som nu avvisats satt. Det räcker inte att släktingar dödats, eller att man har ärr från tidigare tortyr.

– Det räcker inte att man har utsatts för allt det här, utan man måste återigen bevisa att det kan hända igen. Det är ju otroligt svårt att bevisa att ens kyrka kommer att explodera eller att någon kommer att utföra en attack mot en eller misshandla eller tortera en. Det går ju inte att bevisa på förhand, säger Sandra Ahlqvist.

Demonstrationerna i går och i natt hjälpte inte. Efter Europadomstolens avslag i går som gällde 70 irakier hämtades ett tjugotal av polisen i natt, och planet lyfte troligen i morse. Gränspolisen bekräftar inte det förrän operationen är avslutad och planet landat i Irak.

Sammanlagt har 2 500 irakier i Sverige som fått avslag på sina asylansökningar vänt sig till Europadomstolen. Men avgörandet i går gör att deras utsikter att få stanna är små.  Migrationsminister Tobias Billström ser det som ett klart besked att varje individ måste kunna bevisa sin utsatthet.

– Nu har vi tydliga domstolsutslag på att man måste ha individuella skyddsskäl för att få stanna i Sverige oavsett varifrån man kommer i Irak, och då är det den linjen som gäller i fortsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista