Fredrik Furtenbach, inrikeschef Ekot.
KOMMENTAR:

Furtenbach: De rödgröna är svagare än någonsin

1:31 min

Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach kommenterar dagens partiledardebatt i riksdagen.

Mona Sahlin hyllades som person i dag, men hennes lag är just nu helt utspelat.

Den rödgröna oppositionen har aldrig varit så svag sedan alliansen tog makten. Samarbetet är upplöst. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet leds just nu av partiledare som snart slutar. I det tredje rödgröna partiet - Vänsterpartiet, blåser det kring partiledaren.

Största problemen har Socialdemokraterna, där ledningen dömt ut politiken som partiet gick till val på och ingen vet vad som ska komma i stället.

Det fjärde oppositionspartiet, Sverigedemokraterna, har hittills inte varit något riktigt hot mot regeringen.

Läget i politiken påminner om 2003, men Socialdemokraterna och Moderaterna har bytt roller. 2003 var statsministern, som då hette Göran Persson, som mest respekterad och dominerade politiken helt. Det största oppositionspartiet, som då var Moderaterna, hade usla opinionssiffror, sparkade sin partiledare och tvingades göra om sitt parti helt.

Göran Persson brukade på sin tid gilla att peta i oppositionens sår och sucka över att han inte hade bättre motspelare. Fredrik Reinfeldt däremot aktar sig för att göra samma sak. Han underströk i dag att han är väl medveten om att Socialdemokraterna bara är ledarlösa två månader till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista