Jörgen Tholin. Foto: Susanne de Paulis/Högskolan på Gotland

Högskolor protesterar mot kritisk rapport

1:54 min

Lärosäten runt om i landet protesterar kraftigt mot Riksrevisionens rapport om att inte vara tillräckligt effektiva. Enligt Riksrevisionen skulle hälften av universiteten och högskolorna kunna bli betydligt mer effektiva.

Högskolan på Gotland med rektor Jörgen Tholin fick lägst betyg, och han är mycket kritisk mot rapporten.

– Helt ärligt har vi lite svårt att ta den på allvar. Det riktas ju ibland med rätta kritik mot högskolan, men i det här fallet så bygger det på en statistik som ingen riktigt vet vad den bygger på, hur man har fått de siffror man har fått eller varför lärosäten ligger som de gör, säger Jörgen Tholin.

Men är det inte ett sätt att komma ifrån att ni hamnar sämst i klassen?

– Jo det låter ju som en dålig förlorare, men i det här fallet är det faktiskt så att alla lärosäten i landet, inklusive dem som hamnar allra högst, är lika kritiska mot den här rapporten och vad det egentligen är man mäter, säger rektor Jörgen Tholin.

Riksrevisionen granskade 30 lärosäten mellan 2004 och 2008 och har i sin granskning kommit fram till att i genomsnitt kan effektiviteten öka med sju procent. Hälften av universiteten och högskolorna är, enligt Riksrevisionen, ineffektiva. Riksrevisionen har gått igenom lärosätenas egen statistik och till exempel granskat studenters resultat i förhållande till hur mycket pengar som satsats.

En annan högskola som hamnar lågt i sammanställningen är Högskolan Väst i Trollhättan, som precis som Högskolan på Gotland har många studenter som studerar på distans.

Just distansutbildningar har missgynnat högskolan när granskningen gjorts, säger rektorn Lars Ekedahl.

– Man mäter resultatet på ett oerhört enkelt sätt. Det ger en oerhört skev bild av vad vi gör. Man speglar över huvud taget inte samhällsnyttan. Man speglar inte kvaliteten i det vi gör, säger Lars Ekedahl.

Så vilket är ditt betyg på den här rapporten från Riksrevisionen?

– Icke godkänd.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista