Socialdemokraternas avgående partiledare Mona Sahlin tackas i sin sista partiledardebatt i Riksdagen av statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Partiledardebatten allt annat än het

Hyllningskör ersatte debatten
1:51 min

I dag höll riksdagen årets första partiledardebatt. En partiledardebatt som också blev den sista för Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

– Det är lite vemodigt. Det är inte bara fyra år som partiledare, det är nära 30 år i riksdagen. Jag ska upplysa nästa partiordförande att det är bättre att avisera sin avgång efter en partiledardebatt så att det blir lite stuns på debatten, sa Mona Sahlin.

Det blev ingen het politisk debatt i riksdagen i dag. De höga tongångarna från valrörelsen ersattes av hyllningar till Mona Sahlin.

– Engagemang och glöd har också kopplats med ansvarstagande genom din politiska gärning, engagemang i HBT-frågor, hur du hela tiden tydligt markerar mot främlingsfientlighet och rasism, sa statsministern.

Men Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sällade sig inte till hyllningskören utan menade att Mona Sahlin blivit symbolen för vad de kallar det "mångkulturella projektet", som Sverigedemokraterna är emot.

– Att jag har varit inspirationskälla och förebild för hela deras arbete mot det Sverige de inte tycker om. De orden uppskattar jag och tänker vårda mycket väl, sa Mona Sahlin.

Debatten i dag kom också att handla om sänkta jobbskatter, ökande långtidsarbetslösheten och skolan. Det var också miljöpartiets Maria Wetterstrands sista partiledardebatt i riksdagen, de båda språkrören slutar till sommaren. Hon talade om kampen mot främlingsfientlighet och vad skärpta regler för invandring kan göra med ett samhälle. Danmark blev det varnande exempel hon valde.

– I Danmark valde människor att släppa tron på det. Istället för att tro på öppenhet så anpassade sig fler efter extremisternas agenda. Samhällen som stänger in sig går förr eller senare under och stagnerar i utvecklingen. Det som får samhällen att lyfta är mångfald och respekt för olikheter, sa Maria Wetterstrand.

– Det är inte Danmark som är extremt. Det är Sverige, svensk invandringspolitik – ansvarslös massinvandringspolitik som är extrem, sa Jimmie Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".