1 av 3
Journalisten Fauzia Mezï.
2 av 3
Demonstration i Tunisiens huvudstad Tunis på onsdagen. Foto: Sveriges Radio.
3 av 3
Två exemplar av La Presse.

Tunisiens medier gör sig fria från censuren

"Krypskyttar utanför redaktionen"
2:06 min

Demonstrationerna i Tunisien fortsätter men till skillnad från tidigare har polisen varken skjutit tårgas eller använt vattenkanoner. Samtidigt försöker det civila Tunisien göra sig helt fritt från år av förtryck. På landets äldsta tidning har journalisterna sparkat ledningen.

Det demonstreras i Tunis också i dag men stämningen är annorlunda. Polisen har under flera timmars demonstrationer inte avfyrat en enda tårgasgranat.

Hundratals kravallutrustade, beväpnade poliser är visserligen utposterade för att bevaka varje rörelse demonstranterna gör men det är inte lika hotfull stämning i dag.

Det viftas med tunisiska flaggor, borta är den stickande tårgaslukten, det som känns nu är den vanliga lukten av cigaretter. Tunisierna som demonstrerar jublar, även om de protesterar mot regeringen, och hela tiden kommer demonstranter fram och vill prata.

"Vi är alla Bouzizi", säger en ung man, som bär ett plakat med samma budskap. Det är en hänvisning till den grönsaksförsäljare som tände eld på sig själv, vilket blev starten på revolutionen.

Ur sin ficka plockar han fram en jasminblomma och ger den till mig. Revolutionen har kommit att kallas just jasminrevolutionen.

"Vårt Tunisien kommer att bli fritt, om gud vill", säger en kvinna.

De tidigare förtryckta journalisterna i Tunisien tar sig nu friheter. På den äldsta tidningen La Presse, tidigare närmast likt ett partiorgan, har journalisterna gått samman och kastat ut hela tidningsledningen.

Fauzia Mezï var en av de drivande journalisterna.

"I måndags krävde vi att få ta över tidningen, för att få en normal tidning utan censur. De var som en maffia, chefredaktören och ledningen, utsedda av presidentens parti, så de var inte välkomna tillbaka".

Nu har tidningen inte längre en bild på presidenten, som den haft på förstasidan varje dag sedan 1987. Nu pryds den av tunisiska flaggor istället.

Att frigöra sig från Ben Ali var inte problemfritt. Fauzia Mezï berättar om krypskyttar utanför tidningens redaktionslokal, som är ett slitet, tungt cigarettluktande tillhåll, fem konditionskrävande trappor upp i en primitiv byggnad.

"Nu efter alla år av stenhård censur kan vi skicka ut reportrar på gatorna, som gör reportage om verkligheten och inte om presidentens förträfflighet. Tidigare har vi varit förbjudna att rapportera från gatorna, nu gör vi som vi vill. Det här är något vi bara kunde drömma om", säger Fauzia Mezï.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".