Europeiska cancerforskare ska samarbeta

1:38 min

Europeiska cancerforskare startar nu ett omfattande samarbete för att nya forskningsrön snabbare ska komma patienterna till del. I dag tar det för lång tid, säger professor Ulrik Ringborg från Karolinska Institutet, som leder projektet.

– Trots framsteg i cancerforskningen ser man relativt små effekter när det gäller förebyggande verksamhet och behandling, säger Ulrik Ringborg.

Samarbetsprojektet omfattar 28 av de mest inflytelserika cancerforskningsinstituten i Europa, däribland dem i Cambridge och Oxford, och Världshälsoorganisationens Cancerforskningsinstitut i Lyon.

Beställningen av mer samarbete kommer från EU-kommissionen, som vill se mer konkreta resultat för patienterna.

De internationella forskarnätverk som redan finns räcker inte anser man. Problemen gäller bland annat dyr utrustning och specialkompetens, där de europeiska aktörerna alla enskilt är för små, säger Ulrik Ringborg.

– Forskarna kan inte själva sätta upp de stora apparat-parker som behövs för att gå in i den här forskningen, de kan inte gå in i de biobanker som behövs. Patienterna blir mer och mer specifika, vi hittar fler och fler undergrupper av patienter. De finns inte på ett ställe utan man måste samverka med patienter från flera ställen, säger Ulrik Ringborg.

För att komma runt det här kommer man inom samarbetsprojektet till exempel bara att göra en viss typ av genanalyser av tumörer i Amsterdam. Den så kallade bioinformatiken sköts i Heidelberg i Tyskland.

Cancer ökar stadigt i takt med att fler lever längre och har blivit den vanligaste dödsorsaken globalt sett, enligt Ulrik Ringborg. Han menar att det nu behövs en kraftsamling.

– Vi ska inte säga att forskningen misslyckas för det gör den inte men problemet växer fortare än vad kunskaper att hantera det växer, säger Ulrik Ringborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista