Elever gör uppror mot skolmaten

2:06 min

När den nya skollagen träder i kraft i sommar öppnas en möjlighet att kontrollera att skolmaten som serveras är näringsriktig, och Livsmedelsverket kommer med råd till alla skolledare om hur skolmaten kan förbättras. Samtidigt har över 56 000 ungdomar på Facebook sagt att de skulle bojkotta skolmaten just i dag.

– Potatisen är alltid stenhård eller alldeles vattning, och så smakar en del maträtter plast, säger Ellinor som går på högstadiet i Skara.

Tror ni att det blir någon förändring av den här strejken?

– Jag hoppas verkligen det, att politikerna tar ansvar och gör någonting åt det, säger Fanny Melker i Falun.

På det sociala nätverket Facebook fanns i dag uppmaningen att inte äta skolmaten, utan matstrejka för att trycka på för bättre skolmat.

Drygt 56 000 klickade på att de inte skulle äta, medan 22 000 svarade kanske.

I de skolor Sveriges Radio besökte syntes inte någon storstrejk, men många elever tyckte att diskussionen är viktig.

Debatten på sajten var full av både klagomål och beröm. ”Tacofisk diss”, ”vi har pannkaka, måste äta”, ”vi har god mat”, ”palla strejka”, ”fett gott”, ”äter aldrig skolmaten”, bland andra kommentarer.

Livsmedelsverket har gjort en undersökning som visar att deras råd bara når skolbespisningspersonal. Därför skickas nästa vecka ett brev ut till alla skolledare med tips om det de bestämmer över: miljön i matsalen och schemaläggningen av mattiderna, som anses viktig.

Den nya skollagen, som kommer den 1:a juli, tvingar skolorna att servera näringsriktig mat. Det kan Skolinspektionen kontrollera med hjälp av mallar från Livsmedelsverket, säger nutritionist Åsa Brugård Konbe.

– Innan har det bara varit så att kommunerna är skyldiga att servera gratis mat, men det har inte funnits något slags krav på kvaliteten. Därför tycker vi att det är väldigt positivt att det nu kommer att stå att maten ska vara näringsriktig. Det blir en möjlighet att följa upp i de fall maten inte är bra, säger Åsa Brugård Konbe.

Bengt Hansell Camilla Karlsson Peter Dahlqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista