Otydlighet när tågens punktlighet redovisas

1:21 min

När Trafikverket presenterar tågens punktlighet räknas inte de inställda tågen med. Per Åke Wikman, avdelningschef på myndigheten Trafikanalys, tycker att det är en brist.

– Ja det tycker jag definitivt. På något vis är det ju resenärens perspektiv som ska bemötas här, så att man tar fram den information som är viktig för resenären. Där ingår ju om tågen är inställda eller inte, säger Per Åke Wikman.

Trafikanalys är en myndighet som gör underlag för politiker. Tidigare gjorde det av Sika.

Det finns ingen definition för tågens förseningsstatistik. Trafikverket redovisar tågens punktlighet så att ett punktligt tåg ska vara framme på slutstation inom fem minuter efter utsatt tid.

I den besvärliga tågmånaden december var 72 procent av tågen punktliga, enligt den månadsstatistik som presenterades nyligen.

Inställda tåg saknas dock i den siffran. De redovisas separat. Knappt 12 procent av persontågen ställdes in. Med de inräknade så blir persontågens punktlighet i december istället 64 procent.

Trafikverkets informationsansvarig för järnväg, Johanna Franzén, säger att det inte är fråga om att dölja fakta.

– Alla de här siffrorna finns ju tillgängliga. Det är en offentlig handling och ligger i vårt pressrum. Där visar vi dels ankomstpunkligheten för de tåg som har gått och dels regulariteten, hur många av de inplanerade tågen som inte har gått. Då tycker jag att vi har varit öppna med hur bilden ser ut, säger Johanna Franzén.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista