Kaffepriset på väg uppåt

Kaffepriset är på väg uppåt. Kjell Disenborg, inköpsdirektör på Kraft Foods, som bland annat tillverkar Gevalia-kaffe, säger att bolaget kan höja kaffepriset om utvecklingen på världsmarknaden inte vänder.

De goda dropparna som puttrar i bryggaren kan alltså bli dyrare framöver. På världsmarknaden har priset på råkaffe stigit kraftigt den senaste tiden. I maj låg kaffepriset på runt 72 cent per pound i handeln på New Yorkbörsen, nu i mitten av juni är det uppe i nästan 88 cent per pound, och det har snuddat vid 90. Som jämförelse kan sägas att kaffepriset för ett år sedan låg på runt 54 cent per pound.

Bakgrunden till uppgången är bland annat spekulationer om att det kommer att bli frost i Brasilien, som ju är en stor exportör av kaffebönor.

För produktionen av Gevalia betyder varje cent mer på världsmarknaden en ökad kostnad på ungefär 20 öre per kilo. Den senaste månadens uppgång på 16 cent innebär alltså en ökning med ungefär 3,20 per kilo för Kraft Foods. Varje år importeras cirka 40 miljoner kilo kaffe till rosteriet i Gävle. Men det är inte säkert att hela prishöjningen slår igenom mot kunderna.

Eva Odefalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".