Sudan på väg att delas i två länder

1:07 min

I Sudan tyder nu de första siffrorna från folkomröstningen på att en överväldigande majoritet har röstat ja till att bilda ett nytt land.

– Jag har röstat för den öppna handen, säger Tabisa Kuach som röstade allra första dagen i den historiska folkomröstningen i södra Sudan.

Den öppna handen, separation från norr och Khartoum, är det alternativ som den absoluta majoriteten har valt.

Preliminära siffror från sju av tio valdistrikt som flera olika nyhetsbyråer har ställt samman visar på ja-siffror på mellan 95 och 99 procent.

Det är inte oväntat med så höga siffror, på plats i södra Sudan var det i princip omöjligt att hitta någon som skulle rösta nej.

Beslutsamheten kommer av nära 40-års inbördeskrig med norr och en grundmurad ojämlikhet mellan det arabdominerade norr och de svarta sudaneserna i södern.

De officiella siffrorna väntas först i nästa månad, och om inget tillstöter på vägen är det meningen att den 9 juli i år, ska Tabisa Kuach och minst 8 miljoner andra sudaneser i södern få sin självständighet, och världen ett nytt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista