Näringslivet allt effektivare

Det svenska näringslivet producerar betydligt mer än tidigare - samtidigt som antalet arbetade timmar bara ökar marginellt. Det här framgår av siffror som ekot hämtat från statistiska centralbyrån. Näringslivet bidrar mer i dag till den samlade bruttonationalprodukten än toppåret 2000.

Någon direkt motsvarande effektivisering av verksamhet inom offentlig sektor uppstår inte med den definition av förädlingsvärden som statistiska centralbryån använder i sina beräkningar

Räknat i fast penningvärde och på det förädlingsvärdet, som är näringslivets bidrag till BNP handlar det om en kraftig ökning under så långt tillbaka som de senaste tio åren. Och tillväxten har kommit, trots att antalet arbetade timmar - eller antalet jobb, om man så vill - totalt sett bara ökat med några blygsamma procent och just nu inte räckt till för att hålla tillbaka arbetslösheten.

I rena siffror handlar det om att det årliga förädlingsvärdet i näringslivet från 1993 ökat med drygt 500 miljarder fram till närmare 1 600 miljarder under förra året. Den här ökningen som gäller för näringslivet i stort, och har varit en förutsättning för alla löneökningar och högre utgifter i det svenska välfärdssystemet.

I dom varuprocerande företagen har förändringen relativt sett varit ännu starkare. Här har antalet arbetade timmar - till exempel räknat i heltidsjobb bara ökat med några promillen medan förädlingsvärdet gått upp med nästan 60 procent.

Det visar sig också att effektiviseringen i varuprouktionen har gått snabbare än den ökning som också ägt rum i företag som producerar tjänster Från att tjänsteföretag haft det högsta förädlingsvärdet per arbetad timme för tio år sedan så har idag dom varuproducerande företagen tagit över den rollen. Medan tjänsteföretagen därmed fått en tyngre roll i svensk ekonomi när det gäller antalet jobb.

Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".