Politiska fångar föreslås bytas mot hockey-VM

Nu höjs röster för att det politiskt oroliga Vitryssland ska fråntas värdskapet för ishockey-VM 2014.

Sport och politik hör inte ihop, anser en del. Förre hockeystjärnan Peter Stastny håller inte med. Han är numera politiker i EU-parlamentet, som här i Strasbourg i dag diskuterade sanktioner mot president Lukasjenkos auktoritära regim i Vitryssland.

Peter Stastny föreslår nu att en frigivning av landets politiska fångar ska vara en förutsättning för att Vitryssland ska få behålla värdskapet för hockey-VM om tre år.

Alexander Lukasjenko är en hockeytokig president i ett ganska hockeytokigt land, enligt Peter Statsny. Hotet om att bli snuvat på hockey-VM skulle kännas rejält, anser han.

Nu 54-årige Peter Stastny var en av dåvarande Tjeckoslavkiens främsta spelare på 1980-talet. Under sina 15 år i NHL skrapade han ihop hela 1 239 poäng.

Frågan är om de meriterna kan få Internationella Ishockeyförbundet att frångå principen att inte låta politiska hänsyn styra idrottsliga beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista