Piratkopierade handväskor på en kinesisk marknad. Foto: Elizabeth Dalziel/Scanpix.

Tullverket hittade piratkopior för 41 miljoner 2010

2:27 min

Allt fler företag vänder sig till Tullverket för att få sina varumärken bevakade och Tullverket har de senaste åren tvingats att göra allt fler ingripanden.

Per Holgersson, nationell specialist på immaterialrätt vid Tullverket förklarar att det är pengarna som lockar piratkopierarna.

– Det är väldigt bra avans för dem som sysslar med kopiering. Om vi tar ett Viagrapiller så ligger produktionskostnaden runt en krona för en kopia. Den säljs för kanske 100 kronor när den kommer till Sverige, då förstår man själv hur mycket pengar som ligger bakom, säger Per Holgersson.

Tullverket gör allt fler ingripanden. Under 2010 beslagtogs varor till ett värde av drygt 41 miljoner kronor.

Listan på prylar är lång enligt Per Holgersson, ansvarig för piratkopiering och varumärkesförfalskning hos Tullverket, det är väskor, plånböcker, mobiltelefoner, leksaker, solglasögon, smink, skor och kläder.

– Konfektion är en stor produkt, vi stoppar de flesta kända varumärkena. Mycket som kommer hit är mindre partier som beställd via internet. Den ökningen har vi sett de senaste åren, vi stoppar fler och fler antal sändningar men artiklarna i varje sändning går ner, säger Per Holgersson.

När tullverket stoppar en sändning är det inte de som avgör om det är en kopia eller inte, Tullverket fattar misstanke och kontaktar företaget som har rättigheterna till varumärket.

I dagsläget har Tullverket närmare 750 företag som vänt sig till dem för att få sitt varumärke bevakat. En ökning med 30 procent sedan 2009 och en tiodubbling de senaste 10 åren.

– Det tyder dels på en ökad medvetenhet från företagens sida och dels på att det här problemet ökar hela tiden. Det ser vi också på våra ingripanden ute i EU, där ser vi en tiodubbling det senaste decenniet, säger Per Holgersson.

Hela 85 procent av de produkter som Tullverket stoppar kommer från Kina. Andra vanliga ursprungsländer är Thailand, Indien, Pakistan och Turkiet.

– Vi hittade en sändning från Afrika för några år sedan med Champagne, den såg ganska bra ut tills vi såg att de hade stavat fel på etiketten, det var ett S i stället för ett C i början, säger Per Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista