Demonstration i Tunis på onsdagen. Foto: Sveriges Radio.

Politiska fångar släpps - presidentsläkt grips

1:21 min

I Tunisien märks lättnad efter veckor av demonstrationer och protester. Politiska fångar har nu släppts samtidigt som den tillfällige presidenten lovade ett totalt uppbrott från det förflutna.

Inga vattenkanoner, ingen tårgas trots en hel dag och kvälls demonstrationer. När tiden för utegångsförbudet var passerad, syntes fortfarande demonstranter på gatorna, om än ett fåtal men de greps inte.

Flera butiker har öppnat och folk tittar inte misstänksamt på varandra längre, det är snarare en lättnad och glädje som råder på Tunis gator, en enorm skillnad på bara någon dag.

Men lugnet är bräckligt, för nu gäller det att med fingertoppskänsla staka ut vägen för ett land i revolution, tills val kan hållas.

Foued Mebazaa, tillfällig president sa på onsdagskvällen att uppbrottet från den förra regimen är total och att det skett en revolution av värdighet och frihet.

Samtidigt har flera politiska fångar nu släppts, bland de en fängslad journalist och en människorättsaktivist. 33 personer med släktanknytning till den störtade presidenten har också gripits, och det sägs att guld och andra värdeföremål som de försökt ta med sig, sannolikt ut ur landet, beslagtagits.

Tunisien står nu inför en osäker framtid, där många vill ha en del av maktkakan och inom ett halvår de första demokratiska valen i mannaminne. Men en sak är säker, glädjen och lättnaden är slående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista