1 av 2
Härskarfamiljens palats i Tunis. Foto: Cecilia Uddén/Ekot.
2 av 2
Ekots korrespondent i fd presidentens bil.

Presidentfamiljens tillgångar konfiskeras

Presidentens hustru får skulden
2:37 min

I Tunisien har 33 medlemmar av den forna presidentfamiljen gripits och nu konfiskeras deras tillgångar. En bank, Zeitoun, som kontrollerades av presidentens svärson, togs till exempel i går över av centralbanken. Vreden mot presidenten, hans hustru Leila Trabelsi och deras familjer är mycket stor. Flera palatsliknande villor har plundrats och bränts ned. Vår korrespondent har varit inne i en av dem.

"Rätt åt dem”, ”bra”, ”nja de kunde ha sålt allting och gett pengarna till de fattiga”, ”jag sörjer bara bilen”, är några kommentarer här vid swimmingpoolen utanför den plundrade lyxvillan. Det är folkets pengar som de har stulit.

Men härskarfamiljens skamlösa excesser handlar inte bara om lyxvillor utan kontrollen över Tunisiens ekonomi.

Ännu mer hatad än presidenten är hans hustru Leila Trabelsi, Tunisiens Lady Macbeth som hon kallas, i ett slags revolutionsklassiker av att ge kvinnan skulden.

Denna före detta damfrisörska, som påstås ha tagit med sig 1,5 ton guld på flykten, växte upp under enkla förhållanden med en pappa som sålde nötter och torkad frukt, lät sina tio bröder styra Tunisien med maffiametoder, kontroll över industri, flygbolag, banker, internetoperatörer, media, fastigheter och turism.

Presidentparets dotter Nesrine, som tog sin tillflykt till Disneyland i Paris, lämnade efter sig en tiger hon och banksvärsonen haft som husdjur.

När deras palats plundrades slets tigern i stycken som om hans skinn tillhört självaste presidenthustrun, som betraktas som orsaken till att unga universitetsutbildade tvingas sälja grönsaker från en kärra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".