1 av 2
2 av 2
Klicka för grafik - ekonomiska stormakter
USA-KINA

Flera affärsavtal i toppmötets spår

2:26 min

USA och Kina har slutit flera nya affärsavtal i samband med president Hu Jintaos pågående statsbesök i USA. I går kväll bjöds den kinesiska delegationen på galamiddag i Vita Huset, och president Barack Obama talade om behovet av mer samarbete mellan länderna.

– Både Kina och USA har allt att vinna på att samarbeta mer, sa president Barack Obama som framträdde sida vid sida med sin kinesiske kollega Hu Jintao.

Handel, ekonomi och säkerhetsfrågor står i fokus under statsbesöket, och en nöjd president Obama kunde konstatera att mötet resulterat i flera nya tunga affärsavtal.

Amerikanska företag har slutit exportavtal med Kina till ett värde av 45 miljarder dollar, goda nyheter för amerikansk arbetsmarknad, det tryggar 235 000 jobb i USA, sa Obama.

Under presskonferensen i Vita Huset fick Hu Jintao upprepade frågor om Kinas syn på mänskliga rättigheter. Första gången svarade han inte, andra gången förklarade den kinesiske presidenten att han inte hört frågan på grund av problem med översättningen. Men, Kina har mycket kvar att göra när det gäller mänskliga rättigheter, sa han senare.

Kina har gjort enorma framsteg när det gäller mänskliga rättigheter, men mycket återstår på det området, medgav Hu Jintao.

Han markerade samtidigt att Kina inte tänker låta sig pressas när det gäller det han kallade "inre angelägenheter".

Och Obama kom med en försiktigt formulerad uppmaning: historien visar att länder blir mer framgångsrika när mänskliga rättigheter respekteras, sa han.

I går kväll hölls galamiddag i Vita Huset till Hu Jintaos ära, och gästlistan speglade USA:s stora ekonomiska intressen av besöket.

Bland de festklädda gästerna fanns mängder av amerikanska företagsledare, bland annat cheferna för Goldman Sachs, Microsoft och Coca Cola.

Några inbjudna gäster saknades i vimlet. De två högsta ledarna i kongressen, demokraten Harry Reid och republikanen John Boehner hade båda tackat nej till festen, vilket tolkas som en tyst politisk protest mot det kinesiska statsbesöket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista