Foto: Thibault Camus/Scanpix.
TUNISIEN

"Fullständigt uppbrott från det förflutna"

1:14 min

Tunisien ska göra ett fullständigt uppbrott från det förflutna, det sa den tillfällige presidenten i ett tal som sändes i tunisisk tv i går kväll, för att lugna känslorna efter veckor av protester. Alla ministrar som tillhörde den störtade presidentens parti RCD har nu lämnat partiet, rapporterar Tunisiens statliga tv.Avhoppen kommer efter krav på att ingen medlem i RCD ska få ingå i den tillfälliga tunisiska regeringen.

Ett fullständigt uppbrott från det förflutna och en total skilsmässa mellan staten och de politiska partierna, var budskapet när interrimspresidenten Fuouad Mebazza talade i tv.

Mebazza, som själv gått ur den störtade presidentens gamla parti RCD hyllade revolutionen, som står för både värdighet och frihet som han uttryckte det.

Tunisiens regering och president gör nu allt för att ha den rätta fingertoppskänslan i sina uttalanden.

Uppenbarligen har polisen fått order om att visa stort tålamod, för när en liten skara demonstranter trotsade utegångsförbudet i går kväll, kunde de glatt demonstrera utan att polisen ingrep. Det var otänkbart för bara någon dag sedan när tårgas, vattenkanoner och skarpa skott var svaret.

Nu har också alla politiska fångar släppts, bland de människorättskämpar, journalister och medlemmar i en tidigare förbjuden islamistisk organisation.

Lika hänsynsfulla är polisen inte mot den störtade presidenten Ben Alis anhöriga. 33 stycken har gripits, nu anklagas de bland annat för att ha försökt att roffat åt sig guld och andra värdeföremål som de försökt föra ut ur landet.

Fortsatta protester i centrala Tunis. Foto: Christophe Ena/Scanpix.

BAKGRUND: Revolten följs noga

#text=4296624#auktoritära ledare ökar efter upproret i Tunisien. Samtidigt följs utvecklingen mycket noga även i västhuvudstäderna. En spridning till grannländer leder inte säkert till västvänliga demokratier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista