Foto: Stefan Gustavsson / Scanpix.
Handel

Förlust blev vinst med smarta telefoner

2:30 min

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson vände resultatet till vinst under förra året. Men resultatet för det fjärde kvartalet är ändå en besvikelse. Både vinst och försäljning är klart sämre än väntat. Nyare och snabbare är receptet för att ändra på det, enligt företagets vd Bert Nordberg

Vinsten på 35 miljoner euro före skatt är inte ens hälften av vad analytikerna räknat med.

– Att volymerna blev lägre än förväntat beror ju på att vi hade en åldrande produktfamilj som tvingade oss att sänka priserna i konkurrensen där ute, säger Sony Ericssons vd Bert Nordberg.

2009 var ett dystert år för den svensk-japanska mobiltelefontillverkaren, men under 2010 vände det. Under de tre första kvartalen i fjol visade företaget svarta siffror.

Så även idag när resultatet för det sista kvartalet redovisades. Men 35 miljoner euro före skatt är betydligt lägre än de 79,7 miljoner som analytikerna hade räknat med, enligt Reuters sammanställning.

Man måste dock se 2010 som ett omställningsår, säger vd Bert Nordberg.

– Man får titta på var Sony Ericsson kommer ifrån. Vi bytte strategi och gick över till en smartphone-strategi. Om man tittar i det perspektivet, så får man väl säga att det är hyfsat framgångsrikt, säger vd:n.

För att öka försäljningen ska nu fler nya modeller lanseras med kortare intervaller.

– Om vi ska ta på oss något misstag från förra året så hade vi en planering som gick ut på att produkterna skulle leva längre än vad de gjorde ute på marknaden. Det kommer vi att åtgärda.

Vad kommer att vara viktigast för företaget under 2011?

– Det viktigaste för oss är att stärka vår position på smartphone-marknaden och etablera vårt varumärke i fler marknader än var vi varit det här året. Vi har en ambition att växa på den marknaden och det kommer absolut att vara huvudmålet för oss, säger vd Bert Nordberg.

Fler modeller i snabbare takt ska tas fram bland annat i Lund. Där finns merparten av Sony Ericssons svenska verksamhet och i de stora kontorskomplexen jobbar ungefär 3 000 personer, men de har varit fler.

Företagets dåliga resultat 2009, minus 9,3 miljarder kronor, gjorde att hundratals anställda runt om i världen varslades om uppsägning och i Lund fick till slut cirka 350 gå. Nu går företaget med vinst igen, 1,3 miljarder kronor 2010, och nu borde personalen visas mer uppskattning tycker Ulf Bengtsson, klubbordförande för Ingenjörsförbundet.

– Man har jobbat hårt väldigt länge nu och samtidigt har vi hållit tillbaka på löneutvecklingen, så nu förväntar man sig någon form av erkännande för personalen också.  

Vd Bert Nordberg säger att omställningspaketet nu är genomfört och lovar att det inte finns några fler varsel i sikte. Men Sony Ericsson säljer alltså allt färre telefoner och har nu sin lägsta andel av världsmarknaden någonsin, bara 3 procent. Det är något som oroar en del, säger Ulf Bengtsson.

– Om vi fortsätter att tappa marknadsandelar långsiktigt, så är det klart att det är en risk. Vi måste börja ta marknadsandelar igen.

En annan del av Sony Ericssons tillväxt finns på Lunds Tekniska högskola. Där plockar företaget många av sina anställda. I en rakning i höstas kom Sony Ericsson på tolfte plats när unga svenska ingenjörer skulle ranka sin drömarbetsplats och många i Lund ser nog mobilföretaget som ett bra alternativ, säger Peter Öberg som läser elektroteknik.

– Det är många härifrån som kommer vidare härifrån till Sony Ericsson. Vi är väldigt kopplade till Sony Ericsson i vår utbildning, i och med att de har varit med mycket genom sponsring och evenemang. Sony Ericsson är ett stort företag och ett bra sätt att kanske börja någonstans.

Att företaget tappat marknadsandelar är nog inget som avskräcker studenterna, tror Peter Öberg.

– När man kommer ut så tar man nog det jobb man får och som man känner sig intresserad av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista