1 av 2
En piratbåt med stegar ombord som beslagtagits av franska marinen. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
2 av 2
En piratbåt med stegar ombord som beslagtagits av franska marinen. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.

700 kidnappade av pirater i Indiska oceanen

2:14 min

De somaliska piraterna har kidnappat alltfler människor i Indiska Oceanen den senaste tiden. Ett gynnsamt väder är en förklaring till den dramatiska ökningen med cirka 700 besättningsmedlemmar som nu är gisslan.


– Det är naturligtvis en oroväckande trend. Allt eftersom piraternas aktionsområde ökar så blir vårt jobb svårare, säger Jimmie Adamsson, pressofficer på EU:s högkvarter i London för den marina piratinsatsen.

När det svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona lämnade EU-insatsen utanför Afrikas horn i mitten av november satt cirka 500 personer i gisslan, ett rekord då. Nu är det så många som 700 i fångenskap på ett 30-tal fartyg med besättningar från framförallt asiatiska länder. Förhållandena är ofta svåra.

Det finns beskrivningar av pistolhot, skenavrättningar, hemska hygienförhållanden och brist på mat och vatten. Levande getter kan hållas på fartygsdäck för föda, med mycket spillning och smuts. En förklaring till den kraftiga ökningen av kapningar nu är en mild monsunsäsong. 

– Monsunen har inte varit så stark som den varit tidigare år och det gör det lättare för piraterna att använda sina ganska små båtar som de använder för sina attacker och attackerar handelsfartygen, säger Jimme Adamsson.

Vågorna är inte alltför höga, säger Jimmie Adamsson på EU:s operativa högkvarter i London. Några svenskar jobbar kvar där. Det är ett sätt att ha en kortare startsträcka om ett nytt svenskt bidrag till EU-insatsen blir aktuellt.

De ökade attackerna beror också på att utvecklingen fortsätter där de somaliska piraterna använder redan kapade fartyg för att nå långt ut till havs. Besättningar i gisslan tvingas själva styra sina fartyg vid nya kapningar.

Från de stora fartygen utgår ofta mindre båtar. Det är svårt för EU:s militärer och andra att ingripa eftersom gisslan då kan dödas. Den här växande piratverksamheten gjorde också att 2010 blev ett rekordår i antal personer kidnappade av pirater internationellt sett, enligt siffror från internationella sjöfartsorganisationen IMB.

Också utanför Bangladesh, Indonesien och Nigeria sker attacker. Men de somaliska piraternas attacker dominerar och EU befarar en fortsatt ökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista