Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

De flesta får vård enligt garanti

Nästan 90 procent av patienterna får vård inom vårdgarantins tidsgränser, enligt en ny rapport från regeringen och organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Halland är bäst på att svara upp mot vårdgarantin, medan Dalarna och Stockholm är sämst, visar rapporten Kömiljarden 2010.

Siffrorna handlar om hur det såg ut i december 2010. Kömiljarden fördelades däremot utifrån hur landstingen presterat under två mätperioder, januari – mars och september – december 2010.

Halland har kortat köerna mest och får nu 97 miljoner kronor från kömiljarden, vilket är mest av alla mätt per invånare.

Socialminister Göran Hägglund (KD) uppmanar övriga landsting att lära av Halland.

– Då kan vi driva på den positiva utvecklingen, säger han.

Samtidigt konstaterar Hägglund att dagens tidsgränser i vårdgarantin inte är särskilt korta i ett internationellt perspektiv.

– Vi är inte nöjda. Fortfarande väntar många patienter alltför länge, säger han.

Enligt vårdgarantin får det gå högst 90 dagar från det att till exempel en distriktsläkare tar ett remissbeslut tills patienten får träffa en specialist.

Därefter får det dröja ytterligare högst 90 dagar från att specialistläkaren fattat beslut om behandling till att till exempel en operation utförs.

Regeringen har planer på att skärpa vårdgarantin under mandatperioden.

Efter den första mätperioden 2010 skärptes kraven för att få ta del av kömiljarden. Efter det var landstingen tvungna att räkna alla patienter, även de som frivilligt gick med på att vänta längre än vårdgarantins gränser.

– Några landsting har använt frivillig väntan som en genväg. Nu har vi täppt till det, säger Göran Hägglund.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista