Folk demonstrerar fortfarande på gatorna i Tunis mot partiet RCD.
Tunisien

Ministrar lämnar störtade presidentens parti

1:47 min

Idag lämnade en av ministrarna, som kom från den avsatte presidentens parti, sin post i den tillfälliga regeringen. Och alla de ministrar i övergångsregeringen, som tillhört den störtade presidentens parti RCD, har gått ur partiet.

Samtidigt har och omkring 1 000 demonstranter marscherat idag i Tunis i protest mot maktpartiet RCD. Militären avfyrade varningsskott när en stor folkmassa av demonstranter nådde RCD:s högkvarter och några av dem försökte ta sig över en barriär, enligt AFP:s reporter på plats.

Hittills har de oppositionspartier som tagits in i regeringen haft stenhårda krav.

– Efter revolutionen satte vi upp en kravlista för att säkra övergången från diktatur till demokrati, säger Mohamed Jouneidi, ledare för oppositionspartiet Ettajdid.

När morgonbönen ropades ut från minareten hade gatorna redan börjat fyllas med folk. Nu var gatukaféerna fyllda med tunisier som avslappnat pratar om revolutionen över en kopp starkt kaffe. Det är ett gott tecken i en stad där människor för bara några dagar sedan sov med påkar och vapen vid sidan av sina sängar.

Utmaningen nu handlar främst om att få Tunisien att fungera fram till att val kan hållas och viljan finns. Oppositionen har fått gehör för sitt förslag att övergångsregeringen tar hjälp av folk från övriga delar av samhället, till exempel folk inom kultursektorn, för att övervaka det politiska arbetet.

Den viktigaste frågan för alla oppositionspartier och för demonstranterna har varit att skilja den tunisiska staten från partiet RCD och det har man lyckats med. Nu är det också viktigt att man hittar alla tillgångar som klanen Ben Ali har fört med sig ut ur landet, att man fryser de tillgångarna och tar tillbaka dem till Tunisien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista