Kenyas premiärminister Raila Odinga. Foto: Sayyid Azim/Scanpix.

FN-styrkan förstärks i Elfenbenskusten

1:55 min

FN har nu beslutat att sända ytterligare 2 000 man till den fredsbevarande styrkan i Elfenbenskusten. Där fortsätter det politiska dödläget och den senaste medlarresan verkar ha misslyckats totalt.

Tiden för fredliga förhandlingar håller på att rinna ut, sa Kenyas premiärminister Raila Odinga till reportrar i går när han lämnat Abidjan, efter ännu ett resultatlöst medlingsförsök. Frågan är vem som tror på Odingas ord när grannländernas tidigare hot om att ingripa militärt tycks eka allt tommare.

Den avgående presidenten Laurent Gbagbo verkar inte ha gett efter en millimeter under Odingas besök och förklarade efteråt att Odinga inte längre är önskvärd som medlare. Gbagbo vägrar också att häva blockaden av det hotell där den andra presidenten Alassane Outtara sitter instängd, erkänd av omvärlden som den rättmätiga vinnaren av valet i höstas, men i nuläget fullkomligt maktlös.

Ouattaras hotellhögkvarter vaktas av en del av FN-styrkan i landet och den ska nu förstärkas med 2 000 man och bättre utrustning, bland annat flera nya attackhelikoptrar. Det har FN nu beslutat efter flera dagars debatt, där Ryssland var den som först motsatte sig ett beslut. FN-styrkan i Elfenbenskusten anser sig mycket utsatt och har attackerats flera gånger tidigare i veckan.

Medlaren Odinga har fortsatt sin resa, först till Ghana och sen vidare bland annat till Angola, alltså de länder som har motsatt sig en militärintervention. Besöken är ett försök att reparera Afrikanska Unionens nu splittrade front mot Gbagbo. Splittringen gör att det fortsätter att de se ut som om det är Gbagbo som kör med Afrikanska Unionen och inte tvärtom.

Men samtidigt avslutar grannländernas militära ledare i dag sitt möte i Mali, där planerna har dragits upp för hur ett militärt ingripande ska se ut. Våra förberedelser har gått mycket bra, sa en nigeriansk befälhavare under mötet. Vi är nu redo att agera om det blir nödvändigt och det bör stå klart för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista