Misstänkta för rån mot finansmän nekar till brott

1:35 min

Just nu pågår rättegången mot de män som misstänks för grovt rån och olaga frihetsberövande av två finansmän. Männen nekar till brott.

Advokat Kjell Nordenås företräder en av de män som nekar till brottsanklagelserna.

– Min klient står anklagad för att ha tagit del i ett planerat grovt rån. Han förnekar brott och menar själv att han har blivit grundlurad av den personen som åklagaren benämner som huvudgärningsmannen., säger Kjell Nordenås.

Under förra året ska de tre åtalade männen ha frihetsberövat två förmögna finansmän, en i Göteborg och en i Stockholm.

Enligt åklagaren har de åtalade hållit finansmännen handfängslade i sina egna bostäder och samtidigt krävt dem på mångmiljonbelopp.

Huvudmannen, som anses vara hjärnan bakom brotten, är fortfarande på fri fot och är internationellt efterlyst. Advokat Max Ahlgren företräder en av de åtalade.

– Min klients försvar är att han har haft en relation med huvudgärningsmannen, säger Max Ahlgren.

I rättegångssalen råder en tryckt stämning. Det handlar om ett nytt sätt att begå brott. Man berövar förmögna personer sin frihet genom att hålla dem fångna i sin egen bostad, och samtidigt pressa dem på stora summor pengar.

– I Sverige får man nog säga att det är en ny typ av brottslighet, säger advokat Kjell Nordenås.

Enligt kammaråklagare Ulrika Lindsö är denna nya typ av brottslighet i Sverige en följd av att det har blivit svårare att råna banker och värdetransporter.

– De här offren har egentligen varit gisslan i sitt eget hem, och blivit tvingade att själva tillse att lösensumman betalas till gärningsmännen och de medverkande i brottet, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista