Spotmarknaden stängd till följd av stöld

1:47 min

Flera länder har råkat ut för dataintrång i systemet för handel med utsläppsrätter och utsläppsrätter för miljontals kronor har stulits. EU-kommissionen har stängt handeln för minst en vecka framöver.

Hur det gick till ska nu undersökas, men enligt Maria Kokkonen, som är EU-kommissionens taleskvanna, kan tjuvar ha kommit åt lösenord och sedan snabbt sålt utsläppsrätterna vidare på spotmarknaden för utsläppsrätter.  I går kväll stängdes spotmarknaden efter att land efter land rapporterat att hackers har tagit sig in i kontona för utsläppsrätter, i totalt fem länder: Österrike, Grekland, Tjeckien, Polen och Estland.

Utsläppsrätterna är en del av det system som Europa byggt upp för att minska koldioxidutsläppen. För att företag och andra som släpper ut koldioxid ska få göra det, måste de ha motsvarande mängd utsläppsrätter, som har fördelats genom kvoter.

Genom handeln kan företag som lyckats minska sina utsläpp och sälja överskottet till andra som vill öka utsläppen utöver sin kvot. Spotmarknaden för utsläppsrätter omfattar bara en mindre del av utsläppshandeln.

Hur mycket som stulits är oklart, och ska nu undersökas. Men enbart de stulna tjeckiska utsläppsrätterna värderas till nära 65 miljoner kronor.

Det är inte första gången utsläppsmarknaden inom EU råkat ut för brott och EU-kommissionen vill att alla medlemsländer ska skärpa säkerheten så den blir samma som för banker. I vilka länder det finns säkerhetsbrister vill Maria Kokkonen inte gå in på, mer än att det rör sig om 14 länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista