Bråk om militärregim hotar toppmöte

I Burma har ytterligare två medlemmar av oppositionen gripits. EU avbryter tills vidare dialogen med asiatiska länder på grund av oenighet om militärregimen i Burmas internationella status. Samtidigt fortsätter USA sina sanktioner mot Burma.

Ett viktigt internationellt toppmöte som ligger illa till är planerat att hållas i Vietnams huvudstad Hanoi i oktober. Då ska EU-länderna och tio asiatiska länder mötas inom ramen för Asem, Asia-Europa Meeting. Sedan åtta år hålls varje år informella möten mellan EU och de sydostasiatiska länderna plus Kina, Japan och Sydkorea. Som en obehaglig skugga över mötet vilar militärregimen i Burma.

EU kräver frihet för Nobelpristagare
I måndags beslutade EU att avlysa två möten i det europeisk-asiatiska samarbetet på grund av oenighet om Burma. EU kräver bland annat att Nobelpristagaren och oppositionsledaren Aung San Suu Kyi återfår friheten från den husarrest generalerna har placerat henne i. Om inte, hotar EU att inte delta vid toppmötet i Hanoi i höst och då blir det förstås heller inget möte.

De asiatiska länderna som organiserar sig inom den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean har tre nya medlemmar, Burma, Laos och Kambodja. Alla dessa tre bör kunna få vara med i Hanoi tycker Asean. EU vill att de tio nya medlemsnationerna ska delta, men de asiatiska länderna hotar att utestänga alla nya EU-nationer om inte Burma får vara med.

USA förlänger sanktioner
EU vägrar att utföra viseringar för de styrande i den burmesiska militärregimen och har också försvårat för regimen att ha bankkontakter i Europa. USA har gått flera steg längre. I går beslutade representanthuset i kongressen med en överväldigande majoritet att under ett år förlänga de långtgående sanktioner som tidigare införts. Det handlar exempelvis om bojkott av burmesiska varor.

Aung San Suu Kyi har bara under kortare perioder kunnat verka i frihet sedan början av 1990-talet när hennes parti vann det val militären utlyste. När det stod klart att Aung San Suu Kyis parti, Nationella förbundet för demokrati hade segrat vägrade generalerna att erkänna resultatet.

De lättnader som många bedömare trodde skulle ske tidigare i år har kommit på skam. I stället har nya gripanden skett. Häromdagen greps två medlemmar av demokratirörelsens ledning för att de som regimen uttryckte det haft kontakter med förbjudna organisationer.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista