Oppositionsledaren Mustapha Ben Jaafer, partiledare för Democratic Party for Freedom and Labour, intervjuas av Ekots reporter Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.

Tunisiens maktparti i spillror

1:37 min

I Tunisien har en stor skara demonstranter i dag försökt ta sig in i det förra maktpartiet RCD:s högkvarter, men stoppades av militär. Samtidigt som den nya övergångsregeringen har haft sitt första möte i dag, gungar det rejält i den förre presidentens parti.

Att konstatera att det är slut på sötebrödsdagarna för de gamla RCD-topparna är ingen överdrift.

Alla tidigare RCD-medlemmar i övergångsregeringen har avsagt sig sitt medlemskap och samtidigt har partiet beslutat att sparka hela sitt verkställande utskott.

Samtidigt har det demonstrerats utanför RCD:s pampiga partihögkvarter i dag, en modern spegelglasförsedd skyskrapa, närmast liknande en oljemiljardärs kontor i Dallas.

En av oppositionsledarna som hoppade av regeringen i går, Mustapha Ben Jaafer, säger att man inte med trovärdighet kan ha kvar personer i regeringen som har haft en relation till RCD, även om de säger upp sitt medlemskap.

Han säger att man kan bli lurad in i en ny diktatur, men betonar samtidigt hur viktigt det är att nu snabbt bygga upp ett förtroende mellan staten och samhället före valet som kanske kan hållas inom sex månader.

– Vi har haft en revolution som kräver radikala förändringar och att hela systemet förändras, särskilt anknytningen mellan partier och staten, säger Mustapha Ben Jaafer

Fortsatta protester i centrala Tunis. Foto: Christophe Ena/Scanpix.

BAKGRUND: Revolten följs noga

#text=4296624#auktoritära ledare ökar efter upproret i Tunisien. Samtidigt följs utvecklingen mycket noga även i västhuvudstäderna. En spridning till grannländer leder inte säkert till västvänliga demokratier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista