Hushållens skulder växer för snabbt

1:54 min

Vid finansutskottets utfrågningar om utvecklingen på kredit- bostadsmarknaden i dag var Politiker och ekonomer rörande eniga om att hushållens skulder fortsätter att växa i alldeles för snabb takt.  En upplåning som ökar med 8 procent per år är inte långsiktigt hållbar, menar vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak.

– Om hushållens upplåning fortsätter att öka betydligt snabbare än inkomsterna så kan vi få problem med obalanser längre fram, menar vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak.

Hushållens stora aptit på krediter är kanske inget hot mot den finansiella stabiliteten, eftersom bankerna inte riskerar att göra några större förluster, men på sikt kan den få konsekvenser för konsumtion och efterfrågan. Å från oppositionens sida efterlyser man nu fler åtgärder för att dämpa utvecklingen. Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros vill till exempel se hårdare reglering av bankerna.

– Jag menar att den största risken nu är att Riksbanken blir för ensam och tvingas höja räntan snabbare än vad som annars hade behövts, med negativ effekt på sysselsättningen. Därför behöver vi överväga regleringar av banksektorn tydligare för att dämpa låneutvecklingen, säger Thomas Östros.

Om Riksbankens senaste räntehöjningar och finansinspektionens bolånetak fått någon dämpande effekt på hushållens skuldsättning är ännu för tidigt att uttala sig om. Men Finansinspektionens chefekonom Lars Frisell vill se resultat snart. Annars väntar fler åtgärder.

– Jag skulle vilja se redan nu hösten 2011 att vi ser på de högst skuldsatta att där händer någonting, att de minskar och att vi ökar amorteringarna på just de högsta lånen. Och sen några år till framöver skulle jag också vilja se att den allmänna skulduppbygganden också dämpas, säger Lars Frisell.

Slopade ränteavdrag, stämpelskatter och amorteringskrav är bara av det åtgärder som diskuterats. Men exakt vilka redskap regeringen kommer att ta till om varken bolånetak eller räntehöjningar biter ville finansmarknadsminister Peter Norman idag inte gå in på.

– Vi har en hög beredskap att vidta en stor mängd av åtgärder. Vi har en stor verktygslåda och en stor beredskap, säger Peter Norman.

Utfrågning om kredit- och bostadsmarknaden

Finansutskottets öppna utfrågning i riksdagen, om utvecklingen på kredit- och bostadsmarknaden.

Deltagare: Peter Norman, finansmarknadsminister, Barbro Wickman-Parak, vice riksbankschef, Lars Frisell, chefsekonom Finansinspektionen, Kerstin af Jochnick, vd Bankföreningen och Jan Häggström, chefsekonom Handelsbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista