Två poliser i New York. Foto: Craig Ruttle/Scanpix.

FBI slog till mot maffiafamiljer i USA

1:06 min

FBI har gripit minst hundra personer i USA i en jätteräd mot maffiafamiljer. Det beskrivs som den största polisräden i federala polisens historia, och fler gripanden kan vara på gång.

Polisen slog till före gryningen i en samordnad aktion mot sju familjer i New Jersey, New York och Rhode Island.

FBI-agenter stormade in för att gripa medlemmar, i vad som beskrivs som USA:s mest ökända maffiafamiljer, som anklagas för att ingå i maffianätverket Cosa Nostra.

Bland de fler än 100 gripna finns flera högt uppsatta maffialedare och deras medhjälpare, enligt New York Times.

Misstankarna rör bland annat mord. Vissa av morden ska ha skett så långt tillbaka som på 80-talet. Flera gripna misstänks också för klassiskt maffiarelaterade brott, som utpressning, pengatvätt, narkotikahandel och olagligt spel. Enligt poliskällor rör misstankarna också organiserad brottslighet inom två områden där maffian traditionellt har haft stort inflytande: hamnbranschen och byggindustrin.

Justitieminister Eric Holder väntas hålla en presskonferens i Brooklyn senare i dag om polisinsatsen, där alltså fler än 100 påstådda maffiamedlemmar hittills har gripits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista