Antalet mordbränder minskade med 20 procent i landet. Foto: Lars Hedelin/Scanpix

Färre mordbränder i landet

1:18 min

För första gången på länge minskar antalet anmälda misstänkta mordbränder runt om i landet. Minskningen av antalet anmälda mordbränder var över hela landet i snitt 20 procent mellan 2009 och 2010.

Störst har minskningen varit i Gävleborgs län och där har de arbetat aktivt med ungdomar, säger Håkan Andersson, operativ chef för Gästrike räddningstjänst.

– Det handlar framför allt om ungdomar under 18 år som anlägger bränder, och dem fångar vi upp i ett tidigt stadium för att det inte ska bli stora bränder.

Oftast, säger Håkan Andersson, får man tag i ungdomarna i tid och kan förklara konsekvenserna.

– När man får reda på vad konsekvenserna kan bli, då börjar man tänka till och får vi även med föräldrar och skola i det här samarbetet, då får det jättebra effekt.

Minskningen av antalet anmälda mordbränder var över hela landet i snitt 20 procent mellan 2009 och 2010. Det här visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Som misstänkta mordbränder räknas de bränder där människoliv skulle ha kunnat vara i fara. Även andra typer av misstänkt anlagda bränder minskade rejält i fjol.

BRÅ:s genomgång av alla län visar att minskningen varit störst i Gävleborg och Stockholms län, medan det varit en ökning i Jämtland, Blekinge och Västernorrland.

Enligt Håkan Andersson vid Gästrike räddningstjänst har samarbetet med andra myndigheter haft stor betydelse.

– I det här fallet arbetar vi väldigt djupt med polisen och tillsammans med polisen har vi visat det här resultatet. Det visar att samarbetet lönar sig, inte minst samhällsekonomiskt. Det är mycket pengar som vi räddar, säger Håkan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista