Iran hotar bryta icke-spridningsavtal

Nu hotar Iran hoppa av allt vidare samarbete med FN om icke-spridningsavtalet för massförstörelsevapen. Tonläget har hårdnat inför ett beslut av FN:s atomenergiorgan IAEA om huruvida Iran döljer att landet utvecklar kärnvapen eller inte.

– Vi tar inga order från utlänningar som fallit i sionisternas fälla. Det sa den iranske talmannen i parlamentet på tisdagen och liknande tongångar hördes från presidenten Mohammed Khatami.

Irans hot att helt lämna FN:s ickespridningsavtal är ett försök att pressa IAEA:s medlemsstater till eftergifter. Styrelsen för IAEA ska besluta om Iran och dess eventuella kärnvapenprogram i veckan.

Utökade inspektioner
I december skrev den iranska regeringen på om utökade inspektioner. Inspektioner som under våren ökat tvivlet på fredligheten i det iranska kärnenergiprogrammet.

Tre medlemstater. Frankrike, Tyskland och Storbritannien, ställer nu hårdare krav på Iran att lägga alla kort på bordet. Så även IAEA chefen Mohamed ElBaradei. Detta sedan inspektörer hittat rester av höganrikat uran som används i kärnvapen vid en plats där sådant inte borde finnas.

Anrikat uran
Frågan gäller också de avancerade P2-centrifuger, som kan tillverka höganrikat uran för kärnvapen. De används bara för forskning, säger Iran. Men trots löften om att sluta anrika uran verkar det ha fortsatt.

Som Ekot tidigare rapporterat hävdar insatta källor i Iran att landet inom två år kan ha egna kärnvapen.

Ryssland bygger just nu en 800 miljoner dollars kärnkraftsanläggning i Busher i Iran. Frågetecknen kring denna har hela tiden avfärdats från Ryssland.

Men det finns uppgifter att ex-sovjetiska experter kan ha hjälpt iranierna att utnyttja den fredliga kärnenergin också för ett vapenprogram.

Hemliga kärnvapenprogram
När Iran skrev på FN:s icke-spridningsavtal avslöjades samtidigt att en del av de uppgifter som förekommit om hemliga kärnvapenprogram var sanna. I och med avtalet slapp dock Iran sanktioner.

Det är denna politik av att först dölja och sedan avslöja i utbyte för eftergifter från Europa som nu vissa diplomater tröttnat på.

Eldade av den amerikanska kongressen som kräver hårdare tag mot Iran för att i tid stoppa ett omfattande kärnvapenbygge, vill de pressa Iran.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista