Burhöns

Äggproducent friad i omdiskuterat mål

Ljungby tingsrätt friade på tisdagen en äggproducent som åtalats för brott mot djurskyddslagen. Det är första gången det omdiskuterade förbudet mot den gamla typen av oinredda hönsburar har prövats i rätten. Tanken var att domen skulle göra rättsläget klarare men tingsrätten anser att lagen är för otydlig.

Anders Gustafsson, jurist på Djurskyddsmyndigheten, är besviken över utfallet.

– Vi hade ju hävdat att rättsläget är klart men det har tydligen inte tingsrätten funnit, säger han.

Vilka konsekvenser kan det här få för liknande fall som väntar på prövning?

– Varje mål är ju unikt. Att den här producenten frias betyder ju inte att alla äggproducenter kan frias, säger Anders Gustafsson.

30 väntar på prövning
Det är sammanlagt ett 30-tal äggproducenter som har anmälts till åklagare för att de vägrar gå över till den nya typen av hönsburar med rede, sittpinne och sandbad. Fallet i Ljungby är det första som prövats rättsligt.

Tisdagens dom innebär en besvikelse för åklagare och Djurskyddsmyndigheten som numer driver frågan. Rätten friade äggproducenten helt på två olika grunder. Dels för att han parallellt med åtalet fått ett vitesföreläggande från kommunen om att bygga om. Det innebär risk för dubbla straff. Både böter för brott mot djurskyddslagen och ett vitesbelopp. Så får det inte gå till i Sverige, resonerar rätten.

Lagen otydlig
Dessutom anser man att lagen inte är så klar som Jordbruksverket och Djurskyddsmyndigheten gjort gällande.

Äggproducenten kan därmed inte anses ha haft ett brottsligt uppsåt när han avvaktat med nya burar. Det är helt naturligt att han vill ha saker helt klargjorda innan han går in i en dyr investering, enligt tingsrätten.

Domen innebär att det som skulle bli ett klarläggande av rättsläget bara spär på förvirringen om vad som gäller, medger Anders Gustafsson, jurist på Djurskyddsmyndigheten.

– Det komplicerar saker och ting lite grann, fast en del av tingsrättens resonemang tycker jag låter lite märkliga.

Kommer ni gå vidare och försöka få det här prövat i hovrätten?

– Det är ju upp till åklagaren men vi tycker naturligtvis att det vore intressant att höra vad hovrätten anser om det här, säger Anders Gustafsson på Djurskyddsmyndigheten.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista