Polis har skjutit tårgas vid tidigare demonstrationer. Foto: AP/Scanpix.
Algeriet

Oppositionen trotsar demonstrationsförbud

2:07 min

Efter revolutionen i Tunisien har det spekulerats i eventuella spridningseffekter till grannländerna, bland annat till Algeriet. I huvudstaden Alger planeras i morgon en demonstration, trots att det är förbjudet.

Ett av kraven är att alla unga som har gripits i den senaste tidens kravaller ska släppas, säger oppositionspolitikern Saïd Sadi, som uppmanat till demonstrationen.

– Det är inte de ungas fel att de har tvingats ut på gatorna, de är offer och inga kriminella, säger Saïd Sadi och tillägger att kriminella är de som sitter vid makten.

Den algeriske oppositionspolitikern kräver också att undantagstillståndet, som rått i landet sedan 1992, ska hävas.

– Det är inte längre berättigat, säger han, utan kväver bara samhället och kamouflerar korruptionen i landet. 

Ett annat skäl till att Saïd Sadi uppmanar till en demonstration i morgon förmiddag är  bristen på yttrandefrihet i landet.

Han själv, som är både partiledare och sitter i Algeriets parlament, har till exempel inte fått säga ett ord i algerisk tv eller radio på 6,5 år, säger han.

Saïd Sadi, som länge har varit en nagel i ögat på president Abdelaziz Bouteflika, som suttit vid makten sedan 1999, menar att Jasminrevolutionen i grannlandet Tunisien har inspirerat det algeriska folket.

– Men varje land i regionen måste hitta sitt eget sätt att ändra det politiska systemet, säger han, med betoning på systemet. Det räcker inte att bara byta ut de som sitter vid makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista