Hela kommunstyrelsen har gemensamt tagit avstånd från det som hänt den somaliska kvinnan. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Bred uppslutning mot rasistiska trakasserier

2:15 min

Fler hundra personer samlade i går kväll på torget i Tomelilla för att uttrycka sin avsky mot de rasistiska trakasserier som drabbat en somalisk kvinna och hennes barn det senaste året.

– Jag känner för den här kvinnan som blev utsatt, säger Elsa Lingebrandt.

Hon var en av alla Tomelillabor som kom till den manifestation för tolerans och gemenskap som eleverna på Österlens folkhögskola tagit initiativet till.

– Som man själv vill bli bemött bör man bemöta andra, säger Elsa Lingebrandt.

Bakgrunden är de trakasserier som en somalisk kvinna utsattes för när hon följde sina barn till skolan. Både hon och barnen utsattes för rasistiska glåpord och till och med stenkastning.

Polisen valde dock att lägga ner utredningen. Men efter en stor artikel i tidningen Sydsvenskan blev reaktionerna så starka att polisen valde att återuppta den.

David Hedenberg är en av folkhögskoleelverna som tog initiativet till manifestationen.

– Det fördes en diskussion kring artiklarna om trakasserierna. Först var det en reaktion på hur poliserna hade arbetat med det. När polisen sedan gick ut och bad om ursäkt så blev det en tanke om att vi ska ställa upp och visa att i Tomelilla finns det massor med människor som står för tolerans och gemenskap, säger David Hedenberg.

Hela kommunstyrelsen har gemensamt tagit avstånd från det som hänt den somaliska kvinnan. Också Sverigedemokraterna vars kommunstyrelseledamot Birgitta Clarholm fanns bland talarna på manifestationen.

– Gemenskap och tolerans är en viktig del i vårt samhälle. Vi kanske har varit och är lite blinda för det som händer runt omkring oss. Nu är det dags att vi börjar bry oss om varandra och visar att vi i Tomelilla inte är så hemska som vissa i medierna utmålar oss till, säger Birgitta Clarholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista