Fortfarande saknas 300 människor i Brasilien. Foto: Felipe Dana/Scanpix.

Över 300 saknas fortfarande i Brasilien

1:48 min

Över en vecka har gått sedan de häftiga regnen som orsakade översvämningar och jordskred i bergen norr om Rio de Janeiro i Brasilien. 750 personer har omkommit, och över 300 personer saknas fortfarande. Många av dem befaras ligga begravda under leran.

Grävskopan röjer undan bråten som ligger framför den nästan helt förstörda kyrkan i den lilla semesterorten Nova Friburgo. En vecka har nu gått sedan jordskreden täckte staden med lera.

- Vattnet strömmade in i kyrkan den dagen, och vi väntade på att det skulle sjunka undan, vi kunde inte ta oss ut. Det var som ett hav, berättar prästen för tv-kanalen Globo.

I dag är Nova Friburgo en spökstad, liksom de andra drabbade städerna i området. Bara armén och frivilliga är kvar och letar efter döda människor i lermassorna. Men det är inte lätt. I vissa familjer omkom samtliga familjemedlemmar och ingen finns kvar ens för att identifiera deras kvarlevor.

I kringliggande städer finns också risk för jordskred, de lokala myndigheterna försöker få folk att lämna sina hem eftersom regnandet håller i sig. Men många vägrar av rädsla för att få sina hem plundrade

Samtidigt har katastrofen börjat få politiska konsekvenser. Regeringen lovar att bygga upp ett varningssystem för naturkatastrofer, konstruera avloppssystem, och vill också förbjuda folk att bygga sina hus var som helst.

Men frågan är om det kommer att göra någon skillnad. I ett Brasilien med klassklyftor djupa som raviner tvingas de mest utsatta flytta dit ingen annan vill bo: Högt uppe på kullarna.

Ännu är återuppbyggnadsarbetet i sin linda, räddningsinsatserna pågår fortfarande. Hela tiden hittas fler döda: "Bara i dag har vi hittat sju kroppar, alla barn", berättar en grupp sjukvårdare för Globo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista