Ledare för det tidigare förbjudna Arbetarepartiet kommunisterna
Tunisien

Landssorg och nytt hopp i Tunisien

2:08 min

Tunisien inleder i dag tre dagars landssorg till minne av de demonstranter som dödades av polisers kulor eller misshandlades till döds under revolutionen. Beslutet togs i övergångsregeringens första sammanträde som avslutades i går kväll.

En person som mer än någon annan ses som en tunisisk frihetskämpe är Hamma Hammami, partiledare som sedan 70-talet åkt in och ut ur fängelse.

– Det här är en riktig revolution som planerats i folks medvetande i åratal och frukthandlaren Mohamed Bouzizis död var startskottet. Det är människorna själva som har skapat revolutionen, säger Hamma Hammami.

Hamma Hammami, ledare för det tidigare förbjudna Arbetarepartiet kommunisterna ser rörd ut när han pratar om revolutionen. Sedan 70-talet är han dömd till ett 20-tal år i fängelse, även om han i vissa fall har släppts i förtid.

Han har torterats svårt och lider fortfarande av sviterna. Han har förföljts och hans släktingar har trakasserats, enbart för att han opponerade sig mot den förra regimen.

Att han är riktigt populär förstår jag när min tunisiska medarbetare ber mig att ta en bild av de två tillsammans.

Senast han greps var i onsdags i förra veckan. Hans familj var då övertygade om att aldrig få se honom igen, men sedan flydde Ben Ali och Hammami släpptes i lördags. Han är överväldigad över att Ben Ali faktiskt är störtad, något ingen trodde skulle ske för en vecka sedan.

Men i lättnaden och segeryran betonar Hammami att det är långt i från klart och att revolutionen bara är halvfärdig.

Nu finns det två tendenser säger Hammami. Den ena är att övergångsregeringen försöker bevara den förra regimen, fast med några reformer. Den andra är det tunisiska folket, som vill fortsätta, nu när de är övertygade om att det gamla systemet inte längre kommer åt dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista