En kvarts miljon fattiga barn i Sverige

260 000 barn lever i fattigdom i Sverige, enligt Rädda barnens beräkningar. Det innebär att de lever i familjer som tvingas klara sig på socialbidrag eller motsvarande inkomster.

Rädda barnen, som i flera år har kartlagt fattigdomen bland barn i Sverige, har för första gången intervjuat barnen själva. Här ett kort utdrag ur boken:

”Jag kan faktiskt vara arg på dem ibland för att de aldrig har pengar, för att vi aldrig kan göra något. Jag kan känna mig besviken. Ibland tycker jag att de kunde strunta i att köpa snus, så att jag fick gå och bada.”

Har inte råd
Så uttrycker en fjortonårig pojke sin frustration över att inte ha råd med det som för de flesta svenska barn är en självklarhet. Enligt Rädda Barnens beräkningar handlar det om 260 000 barn i Sverige som lever i fattigdom.

Frilansjournalisten och författaren Anna Lytsy har på Rädda Barnens uppdrag skrivit boken ”Dåligt ställt” som presenterades på tisdagsförmiddagen. Boken innehåller intervjuer med barn i åldrarna fem till 18 år som bor på olika platser i Sverige.

– De är väldigt medvetna om familjens ekonomi. De vet var pengarna kommer ifrån, hur mycket pengar det är. De är lojala mot sina föräldrar, i vissa fall ger de föräldrarna pengar, de buffrar och täcker upp ibland för sina föräldrar.

Ständigt hungrig
Boken ”Dåligt ställt” innehåller många hjärtskärande berättelser. En pojke, vars pappa är missbrukare, berättar i boken om hur han under hela uppväxten tvingats gå så hungrig att han flera gånger kräkts i skolan.

En fjortonårig pojke drömmer om att bli fotbollsproffs i Premier League i England, men just nu ser det inte ut som om han kommer att kunna fortsätta att spela fotboll, eftersom familjen inte har råd.

Merparten av barnen är barn till ensamstående föräldrar.

Aldrig något extra
Även om barnens liv och berättelser skiljer sig åt så finns det flera gemensamma nämnare, enligt Anna Lytsy.

– Familjerna får möjligen vardagen att gå ihop, men de har i stort sett aldrig råd med något extra.

Vad är extra, vad är det de skulle vilja göra?

– Badhuset återkom, för det är en ganska liten summa. Men det var en sak de fick avstå. Vissa saker skrapade föräldrarna ihop pengar till. Men badhuset fick många avstå, fast kompisarna gick. Det fanns en bitterhet vad gäller badhuset hos många.

Rädda Barnen har under flera år statistiskt kartlagt de fattiga barnen i Sverige. Organisationens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka säger att det är viktigt att barnen själva får komma till tals.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista