USA

Google växer och möblerar om i ledningen

Annonsintäkterna ökar kraftigt
1:36 min

Det går bättre än väntat för Google. Det amerikanska företaget redovisar ännu en stark kvartalsrapport, och bekräftar sin position som världens ledande sökmotor på nätet.

"Jag är helt Google-beroende, jag använder det för att kolla stavning", säger läkarstudenten Bernadette White i vimlet utanför ett av universiteten i Washington.

Hon är en av många miljoner användare som bidrar till att Google stärker positionen som världens största sökmotor.

Återigen kan företaget redovisa en kvartalsrapport som slår förväntningarna.

Nettovinsten för det fjärde kvartalet förra året uppgick till 2,5 miljarder dollar. Netto-omsättningen landade på 6,4 miljarder dollar, jämfört med de 6,1 miljarder som analytikerna räknat med.

Annonsintäkterna ökade kraftigt, både genom att annonsörerna betalat mer per annons, och genom att användarna tittat mer på annonserna.

Under förra året ökade antalet klick på Googles internet-annonser med sammanlagt 18 procent.

Google meddelar också att man möblerar om i företagsledningen.

En av företagets grundare, Larry Page, tar över som vd, medan nuvarande vd:n Eric Schmidt byter chefsstol och blir styrelseordförande.

Google fortsätter att växa. Det fjärde kvartalet anställde företaget ytterligare 1 000 personer och har nu sammanlagt drygt 24 000 anställda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".