Kinas Hu Jintao och USA:s Barack Obama. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Toppmöte med USA får högt betyg i Kinas press

2:11 min

Efter toppmötet mellan USA:s och Kinas ledare i Washington är kommentarerna i den officiella kinesiska pressen mycket uppskattande, och det finns rapporter som tyder på att Kina och USA kan ha tvingats till närmare samarbete i frågan om Nordkorea.

Det allra roligaste kinesiska skämtet i samband med toppmötet i Washington handlar om hur president Hu Jintao ska ha passat på att betala notan för den pampiga middagen i Vita huset medan Barack Obama gick på toaletten, allt enligt populär kinesisk etikett där den som lyckas sno notan för en middag vinner prestige och "ansikte".

Skämtet påminner om hur den ekonomiska maktbalansen mellan Kina och USA drastiskt har förskjutits sedan det förra toppmötet i Washington 2006.

Det gemensamma uttalandet efter mötet beskriver Kina och USA som "samarbetspartners", med en relation grundad på gemensam nytta och ömsesidig respekt.

Den i vanliga fall USA-kritiska kommunistpartitidningen Global Times skriver uppskattande om både Kinas och USA:s insatser för att påverka relationerna i en stabil och fredlig riktning. Först kommer självberömmet. Global Times skriver:

"I det förflutna finns inget exempel på en uppstigande stormakt som liksom Kina samexisterat på ett fredligt sätt med det etablerade internationella systemet, och i möjligaste mån undvikit att utmana eller skada det."

Sedan kommer berömmande ord om Barack Obamas regering:

"Det har heller inte funnits någon supermakt som, liksom USA i dag, relativt pragmatiskt och måttfullt undviker att tvinga en uppåtstigande stormakt in i en fiendeposition."

Förutom de ekonomiska frågorna, som tog mycket stor plats på toppmötet i Washington, var Nordkoreafrågan en av de viktigaste.

På grund av den senaste tidens hot om en militär konflikt på Koreahalvön tycks USA och Kina nu ha tvingats att börja samarbeta mer om en lösning på problemet med Nordkoreas kärnvapen.

Enligt amerikanska New York Times i dag beskriver en högt uppsatt källa inom den amerikanska administrationen att Obamas regering har hotat Kina med att omgruppera sina militära styrkor i Asien om inte Kina börjar ta itu med sin gamla allierade Nordkorea.

Enligt tidningens källa ska Kina ha gått med på att öka trycket på Nordkorea.

Kina har i sin tur krävt att USA ska förhandla med Nordkorea, och ett steg mot nya förhandlingar togs i och med att regeringen i det USA-allierade Sydkorea i går sa att man gick med på att börja en militär dialog med Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista