Riksrevision

IT-projekt drar ofta över budget

1:35 min

En tredjedel av statens IT-projekt överskrider budget. Det visar en granskning gjord av Riksrevisionen, som visar att myndigheterna är dåliga på att beställa och beräkna kostnaden.


En av de stora syndarna är Försäkringskassan. Stefan Olofsson är IT-chef där, och han menar att kassan det senaste året blivit bättre på att räkna.

– Vi har för det första skaffat oss mer kompetens med fler egna anställda. Vi har dessutom gett oss in i ny teknik lite mer försiktigt i stället för något slags big bang, och det gör väl att vi är lite bättre på att hålla tiderna, säger Stefan Olofsson, IT-chef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan överskred budgeten för fyra av tio IT-projekt år 2009 och är därmed en av de myndigheter som nämns i Riksrevisionens kritiska rapport i dag.

De största myndigheterna i landet spräcker sina IT-budgetar med uppemot 300 miljoner kronor varje år.

Andra syndare som pekas ut i Riksrevisionens rapport är Skatteverket, med många spräckta budgetar, och regeringskansliet med dålig intern kontroll.

– Vi ser att de största projekten blir försenade, och därmed överskrider de budget. Det vi ser är att innan man startar ett stort IT-projekt behöver man göra en ordentlig analys och kostnadskalkyl, man behöver värdera vilka risker som finns i projektet och man måste ha en bra beställarkompetens, säger riksrevisor Gudrun Antemar.

Staten satsar mellan 20 och 25 miljarder kronor på IT-projekt varje år. Riksrevisionen har granskat de 73 största myndigheterna.

Vart tredje projekt överskrider budgeten, och ju större projekt, desto större merkostnader.

– Problemet när IT överskrider budget är att den blir försenad, människor måste arbeta med det här i stället för det de egentligen skulle ha gjort och det kan också innebära att andra saker måste flytta på sig. Till syvende och sist handlar det om att blir det försenat så beror det på att man inte har skött IT-projektet tillräckligt väl och effektivt, säger riksrevisor Gudrun Antemar.

Jämfört med en liknande granskning för tio år sedan, så har myndigheterna inte blivit bättre på att hålla budget.

Myndigheternas inköp av konsulttjänster inom IT har på tio år mer än tredubblats. Konsulterna står i dag för hälften av IT-budgetarna. Varannan krona i överskriden budget gäller externa konsulter.

Det beror också på kompetensbrister inom myndigheten, säger Gudrun Antemar.

– Kanhända att konsulterna då levererar vad de tror att de ska leverera, och sedan säger myndigheten ”nej, vi behöver omedelbart göra en version två”. Så det handlar väldigt mycket om att även om man använder konsulter så är det viktigt att man på myndigheten har rätt och bra beställarkompetens, säger Gudrun Antemar.

Stefan Olofsson på Försäkringskassan kan inte garantera att budgetmissarna helt upphör.

– Vi kan väl nästan garantera att vi inte kommer att missa så mycket, men det är fortfarande ibland lite hantverksmässigt det här, och då blir det ju att några projekt kommer alltid att misslyckas, säger Stefan Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista