Pengarna från låneobligationen kan gå till investeringar i infrastruktur.
Ekonomi

Nigeria ger ut internationell låneobligation

1:36 min

Idag ger en av Afrikas största ekonomier, Nigeria, för första gången ut en internationell låneobligation, en så kallad eurobond. Om försäljningen går bra står flera afrikanska tillväxtländer på tur att göra detsamma.

Oljegiganten i Västafrika, Nigeria, ger sig ut på den internationella lånemarknaden för att ta in kapital via ett obligationslån på tio år.

Företrädare för den nigerianska regeringen har varit på charmoffensiv i USA och Europa under veckan för att sälja in obligationen. Den är på en halv miljard amerikanska dollar och Nigeria väntas få betala ungefär lika mycket som Ghana för att låna pengarna, med en ränta på runt sex procent.

Ghana är ett av få länder i Afrika söder om Sahara, som har gett sig ut på den internationella lånemarknaden med en statsobligation av den här typen, men om Nigerias försäljning går bra kan det bli flera.

2008, innan finanskrisen slog till med full kraft, stod flera av de nya afrikanska tillväxtländerna på tur att ge ut obligationer, men fick dra tillbaks dem när den globala ekonomiska nedgången var ett faktum.

En lyckad försäljning i Nigeria blir en milstolpe i att öppna upp den här sortens marknad i Afrika igen, säger en analytiker på Standard and Poors till nyhetsbyrån Reuters.

Bland länderna som står på tur finns Kenya, Uganda, Tanzania, Zambia och Angola. De lär alla följa mycket noga hur intresset för en låneobligation på kontinenten ser ut bland internationella investerare.

Pengarna som Nigeria och andra afrikanska länder kan dra in från den internationella lånemarknaden kan, om de används väl, gå till väl behövda investeringar i infrastruktur, som vägar och elförsörjning.

Kritikerna varnar för att länderna i Afrika bör se upp med att inte hamna i ännu en ny skuldfälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista