Svenska kronan under press

1:23 min

Att det talas om snabbare räntehöjningar i Europa har hjälpt till att pressa tillbaka kronan. I dag nådde den sin lägsta notering mot euron sedan årsskiftet, runt nio kronor.

– Dels så har valutamarknaden gått och köpt ganska mycket kronor sista månaden, så man kan kalla det en vinsthemtagning, man säljer tillbaka lite av de kronor som man köpt, säger Carl Hammer, som är ansvarig för valutaanalys på banken SEB.

– Dels beror det på att euron i största allmänhet stärks, den får lite mer stabila utsikter. Åtminstone kortsiktigt för eurozonen.

– Även att den europeiska centralbanken har signalerat att en risk för att man kommer tidigarelägga räntehöjningar har betydelse.

Kronan är alltså lite under press igen, men högst tillfälligt menar bedömare på marknaden. Kronan kommer fortsätta stärkas.

SEB räknar med att det ska gå att handla en euro för ner mot 8,60 eller 8,50 fram mot jul. Banken Nordeas ekonomer tror att de nivåerna nås redan i sommar.

Nyheten i Ekot i morse om att oppositionen i riksdagen kan sätta krokben för regeringens planerade bolagsförsäljningar, har däremot ingen större påverkan på hur stor efterfrågan är på att köpa svenska kronor.

– Det påverkar nästan bara på marginalen, för det är också väldigt svårt att räkna med huruvida en utländsk köpare skulle kunna komma in och köpa en del av de här statliga bolagen som skulle komma till försäljning. Så det är ingenting som vi har i direkt beräkning i vår kronprognos, säger Carl Hammer på SEB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista