Finansmarknadsminister Peter Norman
STATLIG BOLAGSUTFÖRSÄLJNING

Ministern beklagar SD:s inställning

2:20 min

Regeringen riskerar ett stort bakslag i riksdagen. Mycket tyder på att Sverigedemokraterna tänker rösta på Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag om att stoppa regeringens planer på att sälja statliga bolag.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) anser att oppositionen agerar oansvarigt.

– Det är olyckligt. Vi har sagt tydligt i valmanifestet att det är tre bolag vi pratar om: Nordea, Telia Sonera och SBAB. Planen var att försöka få in 100 miljarder kronor till statskassan genom att sälja ut aktier de här bolagen. Det skulle innebära att statsskulden minskar med motsvarande nivå.

– Statsskulden i dag är på över 1 100 miljarder kronor. Vi såg väldigt tydligt när vi hade finansiell oro förra året att länder med hög statsskuld råkar mycket illa ut, så det är olyckligt för både Sverige och skattebetalarna, säger Peter Norman.

Peter Norman beklagar Sverigedemokraternas partigruppsbeslut om att stödja Socialdemokraternas och Miljöpartiets motion om det statliga företagsägandet.

Det handlar om att ta tillbaka det tillstånd riksdagen gav regeringen att sälja under förra mandatperioden, då regeringen hade egen majoritet.

Enligt riksdagens preliminära tidschema ska motionen klubbas i mitten av mars.

Vänsterpartiet, som också behövs för att få majoritet, har ställt sig positivt. Står Sverigedemokraterna fast vid sitt besked om att stödja S- och MP-motionen stoppas regeringens planer på att sälja Vattenfall och SBAB, samt att ytterligare minska ägandet i Posten Norden och Telia Sonera.

Lars Johansson är socialdemokrat i näringsutskottet.

– Det är faktiskt så att staten har en väldigt god ekonomi för närvarande. Jag hörde finansministern här om dagen tala om att Sverige är en tigerekonomi, en av de bästa i världen för närvarande. Då tror jag att de resurserna finns.

Kommer ni att göra något åt det faktum att ni faktiskt måste ha stöd av Sverigedemokraterna?

– Nej, det här är ingen ny politik från Socialdemokraternas sida. Det här gick vi till val. Det var tydligt före valet att vi hade den uppfattningen, och vi skrev också en motion efter valet med samma innehåll som vi hade före valet. Vi har inte fört några samtal med Sverigedemokraterna, utan det är de som har anslutit sig till denna politik, säger Lars Johansson, Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson.

Ekonomiekot har varit i kontakt med både Telia Sonera och SBAB om det nya politiska läget. Båda två avstår från att kommentera och säger att det hela är en ägarfråga.

Exakt hur diskussionen i riksdagen om de statliga bolagen slutar är fortfarande för tidigt att säga. Näringsutskottet är inte färdigt med sitt arbete och riksdagen ska ta ställning först i mitten av mars.

Dessutom har det inte alltid gått att förutse hur Sverigedemokraterna agerar i riksdagen.

Om oppositionen lyckas hindra regeringen att minska statens ägande blir det regeringens allvarligaste bakslag hittills sedan valet. Dels handlar det om stora pengar, regeringen har räknat med att dra in 100 miljarder på försäljning av statliga företag under den här mandatperioden. Går inte det kan staten behöva låna mer än regeringen räknat med. Dels kommer regeringen att misslyckas med att uppfylla ett löfte från sitt valmanifest.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista