Laserpekare används allt oftare för att beskjuta till exempel busschaufförer. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Lagförslag om att förbjuda laserpekare kan vara på väg

2:18 min

Yrkespersoner beskjuts allt oftare med laserpekare. De enda restriktioner som finns för användning i dag är att man behöver ha tillstånd om man ska få använda de starkaste lasrarna på allmän plats. Men fem myndigheter har skrivit en handlingsplan för att förbjuda lasrarna, och ett lagförslag kan vara på gång.

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som just nu utreder om man ska slå samman strålskyddslagen och kärntekniklagen, och där hoppas man få in ett förbud mot laserpekare. I Finland, Tyskland, Frankrike och Österrike är de starkaste lasrarna redan förbjudna.

Stefan Appelgren på Miljödepartementet berättar varför Sverige ligger efter.

– Vi har ju sett de här problemen ganska nyligen, de senaste åren, och då har vi vetat om att vi har den här utredningen som ska se över de här frågorna. Vi vet att laserområdet är ett av de områden som ingår i lagöversynen, och då inväntar vi utredningens förslag och jobbar vidare med dem när de kommer in, säger Stefan Appelgren.

Under arbetat med att få till en lagändring har Arbetsmiljöverket, Konsumentverket, Strålsäkerhetsmyndigheten, Polisen och Tullverket gått samman för att redan nu stoppa den ökande användningen av laserpekare.

– På grund av att sådana här lagändringar tar väldigt lång tid så satsar vi på lite mer kortsiktiga åtgärder, som att informera om att lasrar är farliga och vända sig till föräldrar och skolor till exempel, eftersom det är mest ungdomar som använder laserpekare, säger Pernilla Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten

Men även om man inför ett förbud i Sverige, är Pernilla Andersson orolig för att tillgången på laserpekare fortfarande kommer att vara god.

– Vi tror att det kommer att vara väldigt svårt att komma åt laserpekare som köps utomlands. Vi kan till exempel säga att man inte får sälja starka laserpekare i Sverige, men vi kan inte hindra människor från att resa utomlands och köpa dem, eller att beställa på Internet från försäljare utomlands, säger Pernilla Andersson.

Att införa ett förbud i EU kan vara det enda sättet att komma till rätta med problemet.

– Det tycker jag behövs eftersom mycket laserpekare importeras från EU, och inom EU kan man inte hindra handel mellan länder, säger Pernilla Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista