Norsk ilska över laxtull

1:07 min

Norges fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kräver att USA ska slopa det som Norge ser som strafftull på norsk lax.

USA anser att den norska laxnäringen vill dumpa priserna och därför beskattas norsk lax högre än annan fisk. Men i Norge hävdar man att de amerikanska extraavgifterna, som funnits i omkring 20 år,  tar bort mycket av förtjänsten för de norska odlarna. 

– Det här är ohållbart och vi vill ha ett slut på det, säger fiskeri- och kustministern Lisbeth Berg-Hansen till norska radion NRK.

Hon avvisar amerikanernas påståenden om att norska laxodlare dumpar priserna för att förstöra för de amerikanska konkurrenterna, vilket är skälet till de extra skyddstullarna.

Laxkriget mot USA är det sista stora hindret för en fri norsk laxexport - Europa och Asien har redan erövrats. Och Trond Davidsen på den norska fiskenäringens intresseorganisation säger att frågan om laxtull är en av de största handelspolitiska konflikterna mellan Norge och USA.

Det är bara vart femte år som USA ser över skyddstullarna på norsk lax. Nu är det dags igen och den norska fiskeriministern Lisbeth Berg-Hansen säjer att det är viktigt - inte bara för laxnäringen, utan för hela landet - att extraavgifterna tas bort.

– Norge är ett litet land, som är beroende av export ut i världen säger hon till NRK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista