Toppmötets effekter på marknaden

1:53 min

Toppmötet mellan Kinas president Hu Jintao och USA:s president Obama är över. I dag avslutar president Hu sin amerikaresa i Chicago tillsammans med en kinesisk delegation av affärsmän. Toppmötet mellan de båda presidenterna har beskrivits som det viktigaste mötet mellan länderna på 30 år. I går blev det också tydligt att det som händer i Kina omedelbart får effekt i hela världen.

När toppmötet mellan världens två mäktigaste presidenter avslutades i går, kunde händelseutvecklingen på världens marknader inte ha varit mer illustrativ.

Börskurserna föll i går över hela världen. Orsaken var - två nya sifferuppgifter. För om två bekymmersamma siffrorna kommer från Kina, världens nya ekonomiska stormakt, då kan den ekonomiska utvecklingen i hela världen ruskas om.

Den första sifferuppgiften var 10,3 procent. Den beskrev hur mycket Kinas ekonomi växte i fjol - och det är väsentligt högre än de redan tidigare häpnadsväckande höga bedömningarna av farten i Kinas ekonomi.

Det andra talet som skrämde slag på världens investerare var 4,6 procent. Så hög var inflationen i Kina i december.

Lägger man ihop de siffrorna, då får man en bild av ett land som det går alldeles för bra för. Där regeringen troligen snart kommer att gripa in och försöka bromsa utvecklingen.

En kinesisk bromspedal är investerarnas värsta mardröm. Kina är i dag ett ekonomiskt lokomotiv som tuffar resten av världen efter sig.

Mest beroende av Kina är USA. Världens två största ekonomier har förvandlats till ett slags motvilliga siamesiska tvillingar. USA är beroende av Kina som långivare. Kina är beroende av USA som köpare av deras varor.

Några konkreta besked kom inte ut av toppmötet. Det var knappast heller meningen. Syftet var snarare att försöka reparera en frostig relation.

Både USA och Kina är medvetna om att siamesiska tvillingar helst bör komma någorlunda överens, annars blir det besvärligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista