Lukasjenko svärs in som president för fjärde gången. Foto: Vasily Fedosenko/Scanpix

EU och USA bojkottade vitrysk presidentinstallation

1:32 min

Vitrysslands ledare Aleksander Lukasjenko har i dag svurit presidenteden för fjärde gången sedan 1994. EU och USA hotar Vitryssland med straffåtgärder och bojkottade ceremonin i huvudstaden Minsk.

Aleksander Lukasjenko svor i dag under ceremonin i Republikpalatset i Minsk att tjäna det vitryska folket och nationen. De olika talarna under presidentinstallationen underströk alla hur demokratiskt och fritt valet hade genomförts i december, något som både den vitryska oppositionen och internationella valobservatörer starkt har ifrågasatt.

I dag valde också USA:s och EU-ländernas sändebud i Minsk att bojkotta ceremonin i protest mot att dryga 20-talet oppositionella sitter fängslade sedan valet, bland dem fyra tidigare presidentkandidater.

Aleksander Lukasjenko, som varit president i snart 17 år, har sagt att landet är redo för tuffa motåtgärder om det blir internationella sanktioner. När han svors in som president i dag avfärdade Lukasjenko att det överhuvudtaget skulle finnas någon grogrund i Vitryssland för folkliga protester och att det var yttre krafter som hotar landet.

"Vårt samhälle hotas inte av några revolutioner på torgen", sa Aleksander Lukasjenko sedan han svurit den vitryska presidenteden.

Motkandidater sitter gripna

Medan Aleksander Lukasjenko ännu en gång invigdes i ämbetet som president i Vitryssland sitter fyra av hans främsta motkandidater gripna hos vitryska KGB, i väntan på åtal.

  • 56-årige förre vice utrikesministern Andrej Sannikov, tvåa i valet med 2,6 procent av rösterna.
  • 64-årige poeten och författaren Vladimir Nekljajev, med 1,8 procent av rösterna.
  • 54-årige förre militären Nikolaj Statkevitj, med 1,0 procent i valet.
  • 35-årige advokaten Ales Michalevitj, också med 1,0 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista